Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del logo de CaixaBank.

La mala notícia de CaixaBank sobre tot el que arribarà el 2023

CaixaBank augura un 2023 especialment dur per a l'economia catalana

CaixaBank augura un 2023 molt complicat a Catalunya des del punt de vista econòmic. Els estudis amb què treballa l'entitat bancària no són gens optimistes, sobretot si tenim en compte que sobre la taula hi ha una crisi energètica i una inflació disparada. Preveuen que tot això origini una pèrdua de confiança que reduirà el consum de les llars un 0,6 %. Enguany, de moment, la caiguda ha estat del 0,1 %. Així ho contempla el darrer informe econòmic publicat per CaixaBank Research. El PIB també se'n ressentirà, amb un important estancament. Creixerà a l'1 %, un percentatge molt semblant a aquell que ha revelat fa uns dies la Comissió Europea.

A més a més, l'economia haurà d'afrontar el problema de la desocupació. La taxa d'atur pujarà del 12,67 %, el percentatge amb què va tancar el tercer trimestre de l'any, fins al 13,1 %. Això no ha estat causat per un deteriorament del mercat de treball, sinó més aviat per l'increment de la població activa.

La importància dels fons europeus

L'arribada dels fons europeus Next Generation serà essencial per als comptes del nostre territori. El consum públic creixerà un 1 %, però la inversió patirà una considerable frenada: augmentarà un 1,8 % el 2023, mentre que enguany ho ha fet un 5,1 %.

Tanmateix, sorprèn que la inversió en construcció continuï escalant un 3,9 %. Des del Banc d'Espanya estimen que aquest sector aguantarà molt millor una conjuntura adversa respecte a crisis anteriors. Tot i això, el gran contratemps es viurà en la inversió de béns d'equip. Això implica que es reduiran un 1,3 % les compres en màquines, eines o actius per a la producció d'altres béns.

Què passarà amb la inflació?

A CaixaBank, el seu equip d'economistes confia que la inflació del país arribi a rebaixar fins al 4,5 % de mitjana. Aquesta situació difereix força la de la resta de territoris de l'eurozona. L'increment dels preus ha anat disminuint progressivament després d'arribar al pic més alt al juliol amb un 10,8 %.

Foto d'unes mans amb diners i un moneder
Molta gent perdrà poder adquisitiu. | GETTY IMAGES

Amb aquest escenari inflacionista, segons els pressupostos remesos a Brussel·les, el Govern confia a augmentar els ingressos de les arques públiques. La recaptació seria de 10.000 milions més el 2023. En qualsevol cas, les despeses també augmentaran. Les previsions implicaran un augment de 36.600 milions en pensions respecte al 2019, mentre que les despeses en personal ho faran en 24.000.

El dèficit estructural no es reduirà

L'informe d'aquesta entitat assenyala que els ingressos públics s'elevaran gairebé a 100.000 milions respecte al 2019. Gran part d'aquesta pujada ha estat causada per l'efecte de la inflació i els canvis estructurals de l'economia. És el cas, per exemple, de les polítiques laborals durant la pandèmia, l'aflorament o persones que estaven a l'economia submergida.

Tal com recull La información, «no es preveu utilitzar aquest marge per reduir de manera notable el dèficit estructural». No hi ha intenció de baixar-lo malgrat que es presenta amb unes xifres excessivament altes des d'abans de la covid. Les estimacions dels projectes de Pressupostos l'eleven el pròxim any fins al 3,4 % del PIB. Serà un nivell molt semblant al que hi havia abans de la pandèmia amb un 3,5 % el 2019.

Previsions per al 2024

Tot i que encara queden uns quants mesos al davant, tot fa indicar que l'economia millorarà a partir del 2024. A CaixaBank assenyalen que es preveu un creixement de l'1,9 %, per sobre d'Alemanya, Itàlia i França. Pel que fa a l'atur, es rebaixaria fins al 12,8 %, mentre que la taxa anual de l'IPC caurà fins al 2,3 %.