Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un peatge de l'AP-7

La conseqüència directa que hi haurà quan s'aixequin els peatges a l'AP-7

Segons l'estudi de la Cambra de Comerç i la Diputació de Girona el trànsit augmentarà un 15% a l'autopista

La Cambra de Comerç i la Diputació de Girona han fet un estudi que calcula que l'aixecament de peatges a l'AP-7 suposarà un augment del 15% del trànsit al tram gironí. Aquestes i altres reflexions rellevants s'han exposat aquest dimarts.

Tot i això «el ministeri ha encarregat un estudi en profunditat i esperem que es publiqui aviat» per tal de saber les dades amb més exactitud. Així ho ha explicat un dels redactors de l'estudi, Pere Macias.

El redactor també ha comentat que l'increment serà «molt desigual» i anirà en funció del tram de l'AP-7. Això passa perquè hi ha variants com la de Girona on hi ha molta circulació, en canvi, altres trams tenen una gran possibilitat de captació de trànsit.

«Hem volgut fer una reflexió des del territori per veure tant els reptes com les oportunitats que suposa l'aixecament de barreres», aquest ha estat el motiu de l'estudi segons el president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega.

El 31 d'agost la concessió de l'AP-7 s'acabarà i per tant, passarà a ser gratuïta. L'estudi redactat per la consultoria Eficiència Locacional i avançat aquest dimarts es donarà a conèixer al complet a finals de mes. També hi ha pres part la patronal Foeg i l'associació de transportistes, l'Asetrans.

Noves sortides a l'AP-7 per millorar la mobilitat

L'estudi de la Cambra i la Diputació de Girona focalitza en com canviarà la mobilitat de la zona un cop s'aixequin els peatges. La investigació proposa crear 5 noves sortides a l'autopista.

Francesc Ventura, un dels altres autors de l'estudi, ha detallat: «A Barcelona, de mitjana, l'autopista té una sortida cada 5,4 quilòmetres; a les comarques gironines, aquesta distància augmenta fins als 7».

A més, Ventura ha emfatitzat que també s'han de millorar aquelles sortides amb «deficiències notables». Un clar exemple és la sortida 1 de la Jonquera que es troba incompleta.

«Sempre s'ha pensat que l'AP-7 no era una via per moure's per dins de les comarques gironines, i ara aquesta concepció ha de canviar» ha conclòs Ventura.

L'aixecament en els peatges significarà un «augment de trànsit a l'autopista i una disminució de trànsit a la nacional»

L'estudi demostra que la finalització de la concessió es traduirà en un increment del trànsit a l'AP-7 i una disminució de la circulació a l'N-II. «El corredor viari a l'àmbit de Girona només pot funcionar correctament amb dues vies de gran capacitat», s'ha mostrat a l'estudi.

El president d'Ordenació del Territori de la Cambra, i també de l'Asetrans, Àlex Gilabert, ha reclamat que l'N-II s'adapti «en funció de les necessitats de cada tram».

La gratuïtat de l'AP-7 encara genera nous reptes per concretar

L'estudi mostra l'alliberament dels peatges com una «gran oportunitat», però també identifica reptes i alguna incògnita. Una d'aquestes és com es traduirà el compromís del govern espanyol amb la UE de desenvolupar un sistema de pagament per ús de la xarxa viària d'alta capacitat. A la pràctica això, podria implicar tornar a pagar per fer servir l'autopista.

Pere Macias ha destacat que avui dia encara ningú sap com es traduirà aquest compromís i que podria adoptar diferents fórmules. Tot i això, han expressat que en cap cas hauria de suposar que les comarques gironines «tornin a quedar perjudicades» i que sigui un dels pocs territoris on s'apliqui el pagament.