Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un DNI español.

Nou DNI a Espanya: Tot el que cal saber per renovar

El DNI 4.0 conté noves mesures de seguretat per reforçar el dret a la lliure circulació

El nou DNI 4.0 per fi ha arribat a l'Estat espanyol aquest dilluns 2 d'agost de 2021. Des de fa unes hores, si has d'anar a renovar el teu document nacional d'identitat tindràs a la teva disposició el nou model. El nou DNI és més segur i més estandarditzat en relació amb la resta de models d'Europa.

Des d'aquest dilluns mateix, els diferents països membres de la UE han de complir amb el Reglament UE 2019/1157 del Parlament Europeu i del Consell de 20 de juny de 2019 sobre el reforç de la seguretat dels DNI dels ciutadans de la Unió Europea

Aquest és part del Pla d'acció 2016 de la Comissió per lluitar contra el frau existent al voltant dels documents de viatge. Així, s'afegeixen mesures de seguretat dels documents com les targetes d'identitat i de residència.

«El DNI arriba amb un termini de dos mesos d'antelació a la data assenyalada»

El Ministeri de l'Interior i la Policia Nacional recorden la tasca que han realitzat perquè tot estigui a punt aquesta setmana. Un dia que passarà a la història com aquella data en la qual el DNI es convertirà en el document d'identitat més europeu i segur que mai.

Així, tal com apunten Interior i la Policia Nacional a les seves xarxes socials, aquest DNI arriba «amb un termini de 2 mesos d'antelació a la data assenyalada».

[Tweet]1422092048577048579[/ tweet]

«Espanya ja compleix els criteris establerts en aquest Reglament europeu, facilitant progressivament a tots els ciutadans el nou format europeu de DNI electrònic 4.0», diu el comunicat. Aquest explica que a més d'incorporar totes les mesures de seguretat i d'usabilitat de l'anterior format 3.0, el nou document d'identitat té un nou disseny.

Els canvis més significatius del nou DNI

Entre els canvis més substancials del document hi ha la bandera de la Unió Europea, que apareix amb les sigles en el seu interior del país que emet el DNI. La indicació del títol de document nacional d'identitat apareix en almenys una altra llengua oficial de la Unió Europea.

El nou DNI 4.0 conté també la denominació en anglès 'National Identity Card'. La normativa europea exigeix que les paraules del DNI s'incloguin en almenys una llengua oficial de les institucions europees.

[Tweet]1422485390330638346[/ tweet]

La mida serà idèntica a l'anterior document que tots coneixem. El cas és que s'afegeix el codi de dues lletres ES (corresponent a Espanya), imprès en un rectangle blau. Al voltant, se situen les estrelles grogues que simbolitzen la Unió Europea.

Sobre les noves mesures de seguretat de l'DNI 4.0

Pel que fa a les noves mesures de seguretat, aquests són els canvis que hi ha hagut en el nou DNI: es faran en format ID-1 i inclouran una part de lectura mecànica. A més, tindran un mitjà d'emmagatzematge d'alta seguretat que contindrà una imatge facial de titular del document. Al seu torn, hi haurà dues impressions dactilars en formats digitals interoperables.

Amb tot, ja es treballa en la creació una aplicació gratuïta que permetrà a qualsevol persona l'acreditació de la identitat. També, es podrà fer servir la signatura electrònica des del telèfon mòbil. A part d'acreditar la identitat física d'un ciutadà, el DNI 4.0 serveix per demostrar la identitat digital dels ciutadans del nostre país.