Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona vacunant-se contra la Covid-19 per una enfermera

Espanya podria començar a posar la tercera dosi de les vacunes: Quan et tocaria

Alguns països com França i Alemanya ja han posat data a aquesta tercera vacuna

La tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus cada vegada està més a prop. De fet, Pfizer ja havia confirmat que la nova punxada era necessària per augmentar la seva efectivitat. Una opció que va començar a plantejar-se després de sorgir noves variants com la Delta i altres que es preveuen.

La proposta d'una nova vacuna semblava sucosa per part de la farmacèutica, interessada a elevar les vendes. No obstant això, les autoritats sanitàries també ho veuen amb bons ulls després de comprovar els resultats.

Això ha provocat que alguns països hagin optat per administrar la tercera dosi a partir de setembre. És el cas de França, Alemanya i Regne Unit, que començarà amb els grups més vulnerables. Però encara s'estan ultimant una sèrie de detalls per iniciar aquesta campanya, que en llocs com a Israel ja fa uns quants dies que funciona.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Aquesta nova punxada s'aplicarà, en principi, a persones grans, pacients amb problemes respiratoris i malalts crònics. El propòsit és incrementar la immunitat davant les noves mutacions del virus.

Espanya, pendent de l'evolució

Per la seva banda, Espanya no ho té massa clar. Encara està en l'aire la decisió d'administrar o no aquesta tercera vacuna. És més, fa un parell de setmanes la ministra de Sanitat ho deixava entreveure.

«Tot apunta que hi haurà tercera dosi de reforç» contra el virus, va dir Carolina Darias. No obstant això, no va poder concretar dates sobre l'inici d'aquest procés. En qualsevol cas, el Govern fa servir aquesta possibilitat i en funció de l'evolució de la pandèmia podria decidir si aplicar-la o no.

Alguns organismes, com l'Organització Mundial de la Salut, no recomana encara aquesta vacunació de reforç. I és que creuen que per ara cal intentar garantir que tothom tingui accés a la vacuna i així poder frenar els contagis.

Tampoc tenen molt clara l'efectivitat d'una nova vacuna. Així ho va confirmar el director executiu d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Bruce Aylward. Aquest creu que abans de prendre aquesta decisió es necessiten més proves científiques.

Va confirmar que totes les vacunes «semblen tenir un impacte contra les malalties greus». A més, s'aprecia que «la immunitat sembla ser bastant forta».

En qualsevol cas, insisteix en quina és la prioritat en aquests moments. «Aconseguir que les persones tinguin les dosis que necessiten de cada vacuna», sobretot les de més edat.

L'organisme mundial s'ha proposat un objectiu pel que fa al ritme de vacunació. El 10% de la població mundial ha d'estar immunitzada a finals de setembre, i el 70% a finals de 2022. Tanmateix, aquests desitjos estan lluny de complir-se.

Menys d'una quarta part de països han immunitzat al 40% dels ciutadans. I amb aquestes xifres sembla complicat arribar a aquestes metes, sobretot per la falta de sèrum i la mala distribució que hi ha en aquests moments.

Només els territoris més avançats estan accedint a elles, quedant relegades a un segon pla els països pobres. El director de l'OMS, Tedros Adhanom, va assenyalar divendres que «el món està a la vora d'un fracàs moral catastròfic».

Pensa d'aquesta manera perquè «la distribució de vacunes segueix sent injusta». Així tot, el millor exemple és l'Àfrica, on només el 2% dels habitants compta amb la pauta completa.

Explica que es tracta «d'un problema molt greu si pretenem posar fi a la pandèmia». La proposta d'ells, és que abans de fer la tercera punxada, les dosis arribin a aquests territoris, més necessitats.

Mentrestant, els experts asseguren que hi haurà una sisena onada i que començarà a la tardor de la mà de la població infantil. El risc més gran que afronta la comunitat científica és una nova variant que no pugui ser contrarestada per les vacunes existents.