Dues nenes amb motxilla escolar

Els experts ho tenen clar: hi haurà sisena onada a Espanya i la portaran els nens

Els nens seran els grans protagonistes de la sisena onada, segons els experts

Els nens seran els grans protagonistes de la sisena onada, segons Rafael Bengoa. L'expert en salut pública i exdirectiu de l'OMS recentment ha explicat quin rumb pot prendre la pandèmia. Així, el prestigiós expert ha pronosticat com pot evolucionar la covid-19 els propers mesos de tardor.

Divendres passat, l'exassessor sanitari de Barack Obama es va mostrar molt ferm amb la seva opinió a 'El programa del verano' de Telecinco. «La tardor serà complicada», sentenciava amb certa preocupació.

Sembla que la variant delta serà la culpable de la sisena onada de contagis de la covid-19 els propers mesos i els nens la patiran encara més. De moment, les propostes dels experts en la matèria passen per continuar amb la ventilació a les escoles i instituts. Al seu torn, caldrà mantenir algunes mesures com l'ús de la mascareta i la distància social.

«Els brots que tindrem a la tardor després de controlar la cinquena onada seran brots de delta, que caldrà controlar de manera molt ferma», raona. Pel que fa al control, Bengoa advoca per «seguir creant les bombolles i gairebé exagerant la ventilació que necessitem a les escoles durant la tardor».

A més, l'exdirectiu de l'OMS demana sensatesa a l'hora d'eliminar restriccions, ja que podria ser un error de calat. «Compte amb desescalar prematurament altra vegada. Les altres onades les hem desescalat massa aviat i encara no teníem prou gent vacunada».

«Encara no hi ha suficient immunitat al país com per aixecar restriccions. Aquesta onada sí que es controlarà amb més vacunació i les restriccions de les comunitats autònomes». Així s'expressava l'expert sanitari al programa matinal de Telecinco.

 

En quins punts coincideixen els experts sobre la sisena onada?

Els experts apunten diversos aspectes que poden ser definitius a l'hora de controlar la pandèmia. El primer de tots és desescalar a poc a poc aquesta cinquena onada per no tornar als errors del passat. Com recordem, vam passar de durs confinaments a una notòria absència de mesures contra els contagis de covid-19.

Al seu torn, molts especialistes veuen vital poder avançar fins a aconseguir la immunització gairebé total de la població. Així, es minimitzarien els riscos de les variants que tenen la capacitat de superar les barreres immunològiques de les vacunes presents avui dia.

També apunten una doble premissa: el virus continuarà el procés de transmissió per la població infantil. Així mateix, preocupa la persistència dels símptomes de la covid-19 en la gent jove, tot i que majoritàriament passarien la malaltia de manera asimptomàtica.

«Molts nens tindran covid persistent»

De cara a la tornada a l'escola, Bengoa ha alertat que els nens portaran el virus a les aules per no estar vacunats. L'expert ha demanat «seguir creant bombolles i exagerar la ventilació durant la tardor».

Sobre els joves, Bengoa adverteix que molts d'ells pensen que són un grup «invulnerable». Ho creuen perquè, durant aquest any, la covid-19 ha tingut més mortalitat en gent gran. Ara, amb l'arribada de la cinquena onada, aquesta creença ha canviat per complet.

«Molts d'ells tindran covid-19 persistent. Tindran cansament, mal de cap, falta de son o de concentració durant l'any. Ens hem de protegir», sentencia Bengoa.

Per a finalitzar, l'expert ha exposat la possible necessitat d'una nova dosi de la vacuna i ha demanat seny. «En les persones majors de 75-80 anys serà necessària una tercera dosi, i després, a partir de l'any que ve, veurem si tots necessitem aquesta tercera dosi», conclou.