Imatge d'un hospital saturat amb malalts de coronavirus

Demolidora previsió del govern britànic sobre el coronavirus: «1 de cada 3 contagiats»

El Regne Unit preveu quatre escenaris possibles per a l'evolució del coronavirus

Les previsions sobre l'evolució del coronavirus són molt poc encoratjadores tot i l'avanç de la campanya de vacunació a tot el món.

El govern britànic, que ja ha complert l'objectiu de vacunar el 70% de la població, ha encarregat l'elaboració d'un informe per a valorar l'esdevenir de la pandèmia.

Es tracta d'un document elaborat pel Grup Assessor Científic per a Emergències del Regne Unit (SAGE) que planteja quatre escenaris possibles de cara al futur.

Després d'aconseguir l'anhelada immunitat de ramat, els estudis sobre l'evolució de la covid-19 a curt i llarg termini semblen fonamentals per a evitar noves onades de virus altament letals.

L'informe britànic que llança dades preocupants sobre el coronavirus

Tot i comptar amb l'antídot per a frenar-ne l'expansió i aplicar les mesures de prevenció adequades, l'erradicació del virus sembla un escenari poc probable per als científics.

I és que no hem d'oblidar que la comunitat sempre ha avisat que les vacunes serveixen per a prevenir els efectes greus de la malaltia, però no per a evitar el contagi. Ni molt menys per a erradicar el virus, que els propers anys, amb tota probabilitat, seguirà circulant entre la població i mutant.

«Com que l'erradicació de la SARS-CoV-2 és poc probable, tenim una gran confiança en afirmar que sempre hi haurà variants. El nombre de variants dependrà de les mesures de control. Descrivim escenaris hipotètics en els quals la SARS-CoV-2 podria evolucionar i adquirir, mitjançant mutació, fenotips d'interès, que avaluem segons la possibilitat», assegura l'equip d'investigadors a l'inici del document.

Primer escenari: nova soca amb una letalitat que afecta 1 de cada 3 contagiats

Al llarg de l'informe publicat la setmana passada, els científics britànics estableixen quatre escenaris possibles per a l'evolució de la pandèmia del coronavirus.

El primer resulta molt desesperançador i presenta unes dades completament demolidores. Segons recull, es preveu un primer escenari en el qual 1 de cada 3 infectats moriran a causa d'una nova variant tan letal com el MERS.

Els experts del Regne Unit consideren que es tracta d'un escenari «probable» i una «possibilitat realista» com a conseqüència de l'actual i elevada circulació del coronavirus.

Ja s'ha demostrat que els esforços de les autoritats sanitàries i de la població per a complir les mesures i vacunar-se contra el virus no són suficients per a reduir-ne la incidència. Cosa que s'ha produït, en part, per l'aparició de noves soques del virus més contagioses.

Segons els experts, aquest escenari es podria produir a causa de mutacions puntuals o recombinació amb altres gens de l'hoste que determinen el resultat de la infecció.

Una situació que, segons l'informe, es podria prevenir aplicant mesures com l'augment de la vacunació. També controlant l'arribada de variants d'altres països i, fins i tot, vacunant animals.

Els altres escenaris possibles sobre l'evolució de la covid-19 segons el Regne Unit

Més enllà del primer escenari, l'informe presenta altres possibilitats que resulten menys dramàtiques però igual de desesperançadores.

El segon escenari «gairebé segur» que plantegen els científics britànics està relacionat amb l'aparició d'una variant que eviti les vacunes actuals.

En aquest cas, la solució passaria per desenvolupar noves vacunes i tornar a vacunar la població més vulnerable o de risc. També resultaria de gran ajuda monitoritzar les variants per a saber de la manera més ràpida possible quines vacunes candidates serveixen per a cobrir les variants.

Per la seva banda, l'escenari tres planteja noves variants resistents a tractaments antivirals, i el quart contempla l'opció més encoratjadora. En aquest últim cas, es preveu que el virus pugui evolucionar cap a una caiguda pel que fa a la virulència i es converteixi en una malaltia «endèmica» corrent.