Un DNI espanyol

El sector que s'arruïna a Espanya pels nous DNI que ja funcionen

Li han fet arribar les seves protestes per la seva implantació al govern central

Fa algunes setmanes que es va presentar allò que s'ha volgut anomenar com el 'DNI 4.0'. Aquest nou carnet d'identitat serà totalment digital i per primera vegada es podrà dur al mòbil i no només físicament. Però aquests canvis, també en la manera d'obtenir-lo, han provocat indignació en un sector que creu que els pot portar a la ruïna.

Aquest no és altre que el sector de la fotografia professional. I és que aquests s'han queixat amargament davant el que creuen que pot ser un problema important per al seu futur econòmic. Tot pel fet que el nou DNI afecta directament a una de les seves principals fonts d'ingressos.

Amb l'arribada del nou DNI, com explicàvem, la imatge que hi haurà al carnet serà totalment digital. És més, aquesta passarà a realitzar-se directament a les dependències policials. Així ja no caldrà que ens en recordem de passar pel fotògraf abans d'anar a renovar el nostre DNI.

Aquest fet és el que els professionals del sector de la fotografia han considerat un autèntic «cop baix» per part del govern, si bé és cert que encara no és una mesura definitiva i que de moment segueix sent necessari anar a la Comissaria de Policia Nacional amb una foto.

Però com dèiem, els plans del govern poden fer que molts fotògrafs perdin un dels seus principals ingressos. Sobretot quan ens trobem en una època on la pandèmia ha disminuït les sessions per a fotos o un altre tipus de celebracions. I també veient que cada vegada són menys les persones que necessiten un revelatge de fotos.

Davant d'aquest panorama, el sector ja s'ha començat a organitzar-se. La Federació Espanyola de Professionals de la Fotografia i Imatge està encapçalant unes protestes actives contra aquesta mesura. Per evitar el que podria ser la seva ruïna, han creat la plataforma 'STOP foto DNI en comissaries!'.

Amb ella esperen aconseguir que el govern acabi rectificant o que almenys dialogui amb el sector. És per això que ja estan preparant un seguit d'accions. Entre elles, una recollida de firmes per intentar paralitzar-la.

El motiu que ha portat al govern a implantar aquest nou DNI

Tota aquesta problemàtica sorgeix per una directiva europea, concretament el Reglament UE 2019/1157 del Parlament Europeu i del Consell del 20 de juny de 2019. Aquest obliga els estats a un reforç de la seguretat dels documents d'identitat. Aquesta normativa entrava en vigor aquest mateix 2 d'agost.

En les últimes setmanes, ja s'ha estat realitzant en algunes comissaries una prova pilot. La primera d'elles va ser en una de Móstoles, a la comunitat de Madrid. Va ser allà on el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va presentar el document.

En aquest moment confirmava que a partir d'ara es prendrien les fotografies en les pròpies comissàries. La justificació que donava és que «la imatge facial i l'empremta ja no són només imatges o fotografies convencionals, ara passen a ser dades biomètriques».

Com dèiem, amb aquesta mesura es vol millorar la seguretat dels ciutadans, però no s'ha tingut en compte les pèrdues que pot generar. El ministeri assegura que només representaria el 10% dels ingressos totals, segons les fonts que han recollit de la patronal del sector.

Però la plataforma 'STOP foto DNI en comissaries!' insisteix que només a través de les fotografies de DNI ingressen 45 milions d'euros anuals. El seu final podria suposar la pèrdua de centenars de llocs de treball. Insisteixen que serà un cop definitiu per a uns negocis que han estat alguns dels més perjudicats per la pandèmia.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.