Carolina Darias, ministra de Sanitat, en una roda de premsa

La mesura contra la Covid que s'estén per Espanya sense ser legal: Sanitat avisa

Carolina Darias adverteix que exigir el passaport Covid per entrar en locals no compta amb cobertura legal

El Passaport Covid s'està convertint en una eina gairebé essencial per tornar a la normalitat a Espanya i a Europa. Es va originar com un document que recollís la informació vacunal de cada ciutadà. D'aquesta manera, les persones vacunades poden viatjar entre països de la Unió Europea sense restriccions ni quarantenes.

Però les comunitats autònomes estan començant a imposar el Passaport Covid com a document necessari per a altres activitats. Galícia va ser la primera que va fer obligatori comptar amb aquest passaport per entrar en els locals de les zones amb risc més alt. Però no ha estat l'única.

Andalusia també va anunciar ahir que obligarà a presentar aquest document per entrar a l'interior dels locals d'oci nocturn. Si no estàs vacunat, caldrà presentar una prova diagnòstica amb resultat negatiu, sigui PCR o antígens.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Aquesta mesura, que en altres països també s'està començant a implementar, està provocant una gran polèmica. A França, per exemple, milers de persones fa dies que surten als carrers davant l'obligació del Govern de vacunar per entrar als bars.

I és que consideren que no es pot obligar la població a vacunar-se i exigeixen a l'executiu francès que retiri l'obligació. Mentre que a França aquesta decisió busca accelerar la vacunació, a Espanya la situació és diferent.

La població espanyola està acudint en massa a vacunar-se i el percentatge d'acceptació és molt alt. Però les administracions autonòmiques han implementat aquesta mesura per lluitar contra la cinquena onada, desbocada al nostre país.

Sanitat rebutja el Passaport Covid obligat a l'hostaleria

Tot i això, el Ministeri de Sanitat ja es va mostrar totalment en contra de la imposició obligatòria d'aquest document. És més, Carolina Darias ja va advertir que legalment el Passaport Covid es va idear per a viatges turístics. Una idea en què els tribunals estan començant a donar-li la raó.

El primer revés judicial a la mesura arriba des de Canàries, on el Tribunal Superior de Justícia ha tombat la decisió del seu Govern. I és que consideren que l'obligació de presentar el Passaport Covid en un bar o restaurant «envaeix la intimitat» i vulnera els drets fonamentals.

Tant el Tribunal Constitucional com el Tribunal Europeu dels Drets Humans consideren que les dades de salut estan protegits pel dret a la intimitat. Davant d'aquesta predisposició, el TSJ de Canàries creu que no cal exigir aquestes dades «en aquest context».

És a dir, determinen que no es pot demanar informació i dades mèdiques als ciutadans per entrar a un bar. Malgrat aquesta decisió judicial, que de moment s'ha pres de forma cautelar, la resta d'autonomies sospesen la idea.

Andalusia ha decidit imposar-la directament mentre que Madrid ja ha proposat la seva aplicació a tot Espanya. Cantàbria també exigirà el Passaport Covid per entrar a l'interior dels locals d'hostaleria en municipis amb risc alt.

Passaport Covid només per viatjar

Sanitat ha rebutjat de ple que es faci servir el Passaport Covid per a qüestions que res tenen a veure amb la seva fi original. La UE va plantejar aquest document com una manera de "facilitar" els viatges, però no per impedir-los.

És a dir, una persona no vacunada pot viatjar a altres països europeus, tot i que haurà de presentar una PCR negativa. A més, s'ha de sotmetre a les restriccions que s'apliquin en els territoris de destinació, incloses les quarantenes a viatgers.

Per aquest motiu, el document de vacunació permet viatjar lliurement i sense haver de sotmetre a unes restriccions tan severes. Però no tenir-lo no impedeix poder viatjar, cosa que sí que passa en el cas dels restaurants i bars a Espanya.

Galícia, Cantàbria i Andalusia no permetran entrar a l'interior dels locals sense aquest document. A la pràctica, obliga la població a compartir dades mèdiques, perquè no permet fer aquesta activitat sense això. I això entraria en conflicte amb la protecció del dret a la intimitat i a la informació mèdica de l'individu.