Fotografía de una persona mirando por la ventana de su casa

La inesperada conseqüència per a la salut que provoca els molts dies de confinament

Els experts han donat una sèrie de recomanacions per prevenir aquest problema

El confinament ha provocat en algunes persones conseqüències tant físiques com mentals a causa de la situació. Però una d'aquestes conseqüències destaca per sobre de les altres: la miopia.

I és que, a causa del confinament, els casos de miopia han augmentat de forma massiva al país. Les setmanes que hem estat a casa, hem estat gairebé 24 hores mirant les pantalles de televisions, ordinadors, mòbils, tablets, etc.

I és que, a més de l'ús com a 'oci', hem d'afegir el teletreball i les classes en línia, on estar davant d'una pantalla és pràcticament obligatori. D'altra banda, atès que hem estat a casa, no teníem la possibilitat de mirar a llargues distàncies, com tampoc a horitzons profunds. Una cosa que és essencial per a la nostra salut visual.

Els més afectats: els nens

Un dels sectors més perjudicats és el dels nens. I és que, amb les classes en línia, la immensa majoria ha d'elaborar les seves tasques virtualment, davant d'una pantalla. La recomanació dels experts davant d'aquest problema és que sempre es guardi una distància entre el nen i la pantalla, a més de repartir les hores del seu ús.

La Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC, ha elaborat un seguit de recomanacions per a donar-li un bon ús a les pantalles i, així, prevenir problemes visuals.

Limitar el temps i guardar la distància

Segons han recomanat, el temps d'ús d'aquestes pantalles hauria de limitar segons l'edat. Per exemple, els nens que estiguin en edat preescolar, haurien de seure al davant d'una pantalla un màxim d'1 hora. Per la seva banda, els escolars, entre 3 i 4 hores; els adolescents, 6 hores diàries com a màxim.

A més, també han aconsellat prioritzar l'ús de la llum natural i, en cas que no es pugui, tenir una bona font de llum artificial. Pel que fa als mòbils i les tauletes, no hauria d'haver-hi menys de 30 centímetres de separació entre la persona i l'aparell. D'altra banda, en cas que vulguem mirar pel·lícules o sèries, hauríem de prioritzar l'ús de la televisió (o el cinema) per garantir una separació de, almenys, 3 metres.