Un nou estudi ha llançat llum sobre com afecta la Covid-19 a persones asimptomàtiques. Una de les incògnites del virus que assola a tot el planeta és la raó de per què hi ha gent que passa la malaltia sense immutar-se, mentre uns altres acaben ingressant a l'hospital amb símptomes molt greus i lluitant per la seva vida. Però el fet que no es presentin símptomes no vol dir que s'hagi passat el virus sense conseqüències per a l'organisme.
Segons la investigadora principal del Houston Medical Institute, Sonia Villapol, el 70% dels casos de persones asimptomàtiques tenen algun òrgan afectat quatre mesos després d'haver-se produït el contagi.
A més, aquesta afectació es dona en casos de persones joves. Una informació que coincideix amb les declaracions donades per Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut, on confirmava que s'han detectat greus seqüeles a llarg termini en aquelles persones que van ser infectades per la Covid-19.
Maria Van Kerkhove, directora tècnica de l'OMS, va assegurar que «l'OMS està detectant efectes secundaris en cor, pulmons, salut mental o cervell». Són principalment les seqüeles que el virus pot deixar en el cervell la raó que algunes persones hagin desenvolupat malalties després de patir el contagi per coronavirus.
«Vam començar a tenir indicis que el virus podia causar problemes en el sistema nerviós quan vam conèixer que provocava la pèrdua de l'olfacte i del gust» explicava l'experta.
Això es deu al fet que el virus pot arribar al cervell i provocar danys a la capa encarregada de protegir les terminacions nervioses, provocant problemes neurològics. D'aquí ve que pacients infectats per coronavirus hagin acabat desenvolupant altres patologies com Alzheimer, Parkinson o esclerosi múltiple.
Al llarg d'aquesta pandèmia s'han anat recollint diversos testimoniatges de persones que han estat contagiades descrivint els símptomes que han patit. El més desconegut, i que han sofert l'11% dels enquestats, és la conjuntivitis. L'equip d'oftalmologia de l'Hospital Clínic San Carlos (Madrid) així ho ha determinat després de realitzar l'estudi.
Al principi es va descartar com a símptoma del contagi, però aquesta recent recerca considera que pot ser un signe d'haver contret la malaltia, tenint en compte que el virus pot entrar en les vies respiratòries mitjançant el llagrimal. «Es pot presentar com un ull vermell, tant en un com en un altre, acompanyat de secreció» explica Noemí Güemes, investigadora de l'estudi.
A més, els oftalmòlegs també han posat el punt de mira a esbrinar si el virus pot crear trombes, la qual cosa sens dubte seria un problema afegit en els malalts.