Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus

Dràstica decisió d'un país europeu per frenar la Covid: no ingressarà avis a l'UCI

«Tindran prioritat els qui tenen la possibilitat de recuperació»

Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus
Suïssa ha decidit no ingressar els ancians a les UCI perquè considera que alguns no tenen possibilitat de sobreviure | ACN

A l'arribada d'una dramàtica i potent segona onada del coronavirus a gairebé tots els països europeus, un país d'Europa Central ha decidit adoptar un protocol en el qual es diu explícitament que no s'ingressaran els ancians en les UCI per Covid-19 per a evitar un col·lapse sanitari.

En concret, ha estat Suïssa el país que ha adoptat aquest protocol sobre l'hospitalització de malalts pel coronavirus, per a frenar l'ingrés d'ancians en les UCI: «Tindran prioritat els qui tenen la possibilitat de recuperació». En les últimes 24 hores, Suïssa ha registrat 6.592 nous contagiats i 10 morts. 

Amb la finalitat de fer front a la pandèmia amb un pic que alarma al país, segons informa 'La Stampa', l'Acadèmia Suïssa de Ciències Mèdiques i la Societat Suïssa de Medicina Intensiva han elaborat un Protocol (en vigor des del 20 de març, encara que encara no s'ha posat en pràctica oficialment) que especifica quins pacients no han de ser ingressats en les UCI quan els mitjans estan saturats: «Edat major de 85 anys. Major de 75 anys acompanyat d'almenys un dels següents criteris: cirrosi hepàtica, insuficiència renal crònica estadi III, insuficiència cardíaca classe NYHA major a 1 i supervivència estimada menor a 24 mesos».

Suïssa, amb potestat per a decidir a qui reanimar i a qui no

En un comunicat de presentació del protocol, els acadèmics parlen de la necessitat d'«adoptar decisions de racionament», un terme militar que es refereix a la medicina de guerra. Inevitable segons Franco Denti, el president del Col·legi de metges del Ticino, el cantó suís més meridional de Suïssa, on es parla italià: «Tota decisió recau en els comitès d'ètica dels hospitals. No sóc conscient que ja hagi passat, però estem molt preocupats».

Ressalta el diari de Torí que fins i tot en la pragmàtica Suïssa ha causat molta impressió, segons admet Franco Denti, president dels metges del cantó Ticino: «Quan va sortir aquesta directiva, vam saltar sobre la cadira. Decidir a qui reanimar i a qui no, és dur, molt dur per a qualsevol metge. Però aquest document, que és públic, és una garantia per als metges i els propis pacients que poden no voler ser sotmesos a més tractaments. Així les regles són clares».