Les 10 coses que pots fer (i les que no) amb l'estat d'alarma

El decret de l'estat d'alarma publicat al BOE inlcou algunes prohibicions i les seves excepcions

La sirena d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra encesa
El decret de l'estat d'alarma inclou prohibicions i les seves excepcions | Mossos d'Esquadra

El 25 d'octubre de 2020 passarà a la història com la quarta vegada que s'aplica l'estat d'alarma a Espanya, la tercera en un any després del primer decret el 14 de març. Ahir a la tarda, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar el Reial Decret 926/2020 que declara l'estat d'alarma per contenir la propagació del coronavirus a l'Estat.

Concretament, el decret d'estat d'alarma està previst que estigui en vigor fins al 9 de maig a les 00.00 hores, i té dues claus importants. La primera és el toc de queda: es limita la circulació de persones en tot l'àmbit nacional, tot i que en moltes comunitats és de 23.00 a 06.00 hores, a Catalunya és de 22.00 a 6.00, llevat d'excepcions. La segona és la flexibilitat, ja que inclou una sèrie de mesures que l'autoritat competent, en aquest cas les comunitats, poden modificar segons la situació epidemiològica en cada moment.

Segons el que es detalla en el reial decret publicat al BOE, a partir d'avui hi ha una sèrie de normes d'obligat compliment amb les seves respectives excepcions que es resumeixen en 10 coses que els espanyols poden fer i unes altres 10 que no.

10 coses que pots fer

 1. Comprar medicaments, productes sanitaris i altres béns de primera necessitat.
 2. Anar a centres, serveis i establiments sanitaris.
 3. Anar a centres d'atenció veterinària per motius d'urgència.
 4. Compliment de les obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.
 5. Retorn al lloc de residència habitual després de realitzar algunes de les activitats incloses en aquest apartat.
 6. Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o especialment vulnerables.
 7. Canviar de territori per anar a centres educatius, a òrgans públics, judicials o notaria, per renovació de permisos i documentació oficial, o realitzar exàmens o proves inajornables.
 8. Circular en trànsit a través dels àmbits territorials en què siguin aplicables les limitacions previstes en el decret.
 9. Exercici privat i individual de la llibertat religiosa.
 10. Proveïment en gasolineres o estacions de servei quan resulti necessari per realitzar les activitats permeses durant el toc de queda.

10 coses que no pots fer

 1. Prohibició de les persones de circular per les vies o espais d'ús públic entre les 23.00 i les 06.00 hores, llevat de les excepcions anteriors i a Catalunya, que és de 22.00 a 06.00 hores.
 2. Permanència de grups de persones en espais públics durant la nit.
 3. Durant el dia, permanència de grups de persones en espais públics de més de sis persones, excepte persones convivents.
 4. Durant el dia, permanència de grups de persones en espais privats de més de sis persones, excepte persones convivents.
 5. L'autoritat competent pot reduir el nombre de persones màxim per a la permanència de grups en espais públics o privats.
 6. Poden limitar-se, condicionar o prohibir les reunions en llocs de trànsit públic i les manifestacions quan no puguin garantir les mesures bàsiques de sanitat.
 7. Es limita la permanència de persones en llocs de culte mitjançant la fixació d'aforaments per part de l'autoritat competent.
 8. L'autoritat competent pot limitar o prohibir una activitat social o econòmica quan no es puguin garantir les mesures sanitàries bàsiques o suposi un risc per a la salut pública.
 9. Entrada i sortida del territori de cada comunitat autònoma, llevat d'excepcions.
 10. Entrada i sortida de territoris més reduïts que la comunitat (província, ciutat, etc.) si l'autoritat competent així ho estableix.

Comentaris

envia el comentari