A hores d'ara sobren les presentacions. Des que el cirurgià valencià Pedro Cavadas va advertir abans que ningú a Espanya sobre la gravetat del virus aparegut a Wuhan, la Xina, es va convertir en una de les veus més respectades sobre la qüestió. En la seva última entrevista, el doctor proposa una solució per a gestionar millor la pandèmia al nostre país.
«Una nau en la tempesta es governa millor amb un capità, si pot ser un de veritat, que amb 17 capitans, cadascun pensant en els seus interessos», explica el doctor, del que es desprèn que per a ell ni Pedro Sánchez és el més indicat per a portar el timó de la gestió, ni deixar-la en mans de les comunitats va ser una bona idea.
Entrant més en profunditat, el doctor Pedro Cavadas creu que l'error a Espanya ha estat «ignorar temporalment i intencionadament la seva potencial magnitud, i després arrencar a córrer desordenadament per a intentar apagar la cua de l'incendi a sotavent». Així i tot, ha matisat que això «no és patrimoni exclusiu d'Espanya», ja que «qualsevol país els gestors del qual estiguessin ocupats en altres quefers diferents del bé comú ha fet el mateix».
Espanya, no obstant això, encapçala les pitjors dades tant en la primera onada com en la segona. El doctor adverteix que «els resultats són dolents i ningú pot creure's que és qüestió de mala sort. Dir-ho potser està en el sou, però no sembla creïble que ho sigui de veritat».
En la seva opinió, Espanya va cometre l'error de subestimar el virus durant setmanes, mentre els experts i les autoritats científiques mundials feien una crida a prendre mesures. Però a més, la «nova normalitat» a Espanya s'ha demostrat un fracàs, ja que la segona onada ha arribat abans que a la resta dels països.
La clau pot estar, segons el que diu Cavadas, en la cessió de la gestió de la pandèmia a les comunitats, ja que en comptes d'adoptar mesures conjuntes per a tot el país es van prenent diferents restriccions que al final ningú entén. El prestigiós cirurgià proposa una gestió conjunta de la pandèmia a Espanya.
«No hem après res»
En línies més generals, és pessimista perquè en la seva opinió «no hem après res de la primera onada pandèmica, excepte frases boniques de Rabindranath Tagore o arengues de llibre d'autoajuda». Avisa que «la crisi econòmica a penes ha començat, i la sanitària no sembla haver apel·lat a la sensatesa tan evident que els tècnics dirigeixin les actuacions».
A la pregunta de si veu als sanitaris amb forces per a afrontar la segona onada, el doctor tira d'ironia: «Molt caldrà aplaudir». Cal recordar que el sistema sanitari ja comença a estar al límit en molts llocs d'Espanya.
Finalment, el doctor Cavadas reconeix estar sorprès perquè «malgrat no ser un virus de letalitat alta, el maneig 'peculiar' de la resposta a escala mundial ha generat més mal que el virus en si». Per això preveu que «quan sorgeixi un virus amb la letalitat del MERS, i és qüestió de temps, el problema serà seriós».