Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un bitllet de 100 euros guardant-se dins d'una butxaca

El govern avisa sobre les conseqüències de la guerra a Ucraïna: Pugen els preus

El conflicte entre Ucraïna i Rússia tindrà conseqüències econòmiques per als espanyols

El conflicte entre Rússia i Ucraïna acabarà passant factura a Espanya. Així ho ha advertit el govern espanyol les últimes hores per part de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica. Teresa Ribera, però, ha intentat enviar un missatge de tranquil·litat als ciutadans.

Dijous ha assegurat que el subministrament energètic al nostre país està assegurat. «La situació de seguretat de subministrament està garantida per altres vies», va destacar. Ha aclarit que «Rússia no és un dels nostres principals subministradors ni per tub ni per vaixell».

Va afegir que la guerra d'Ucraïna en principi no afectaria les reserves. En gran part degut a l'àmplia «capacitat d'acollida de gas natural liquat a les nostres terminals de regasificació». Això «ens permet ser molt flexibles».

Va explicar que aquest mes de febrer només hi va haver dos desembarcaments de vaixells de càrrega russos entre els 'slot' que van garantir el subministrament de gas a Espanya. Explica que han intentat «recolzar les decisions de prudència que Enagás ha fet per poder fer una crida a càrrecs extres». Confia que el «pròxim mes arribin encara més de 20 càrrecs» al nostre país.

Ribera insisteix en la necessitat que Europa té de treballar de manera conjunta en aquest sentit. «Espanya compta amb gairebé un terç de la capacitat de regasificació per al conjunt del continent», va recordar.

Imatge d'una explosió a Kiev.
L'atac de Rússia a Ucraïna afectarà directament a les nostres butxaques. | CNN 

Davant del gran nombre de països que podrien veure's afectats, fa una trucada per «reforçar la coordinació». Sobretot pel que fa als llocs on han de descarregar els vaixells de càrrega de tercers països.

La ministra de Transició Ecològica destaca la capacitat d'Europa per diversificar la procedència del gas. En el cas del nostre país, va explicar que no només es nodreix d'Algèria, també de Qatar, Noruega o els Estats Units.

L'atac de Rússia a Ucraïna es comença a notar

En qualsevol cas, el conflicte d'Ucraïna acabarà esquitxant els espanyols. El subministrament de gas estarà garantit, com assenyalen des del govern, però s'espera que hi hagi un increment dels preus pròximament.

«Avui, el barril brent ha superat amb escreix els cent dòlars. El gas natural i els mercats naturals han patit una pujada del 20 %», va assenyalar.

Recorda que «nosaltres no som aliens als mecanismes de configuració de preus dels mercats internacionals». Principalment de les «matèries primeres energètiques».

Flama d'un fogó de gas
La factura de gas es veurà incrementada pel conflicte d'Ucraïna. | Pixabay 

Aquesta guerra entre països de l'est incidirà «en els nostres preus energètics i, eventualment, al conjunt de l'economia». Així que males notícies per als ciutadans.

Durant l'últim any han vist com es multiplicaven les despeses domèstiques i ara patiran un altre cop dur. El cost de l'electricitat es podria sumar al del gas i els combustibles. Però tot això acabarà esquitxant molts altres sectors, que es veuran obligats a alterar els preus davant la pujada de les despeses.

Mesures perquè el conflicte d'Ucraïna no ens afecti tant

La pujada de preus és una cosa irremeiable, de manera que tothom s'ho esperava després del conflicte d'Ucraïna i Rússia. Per intentar reduir al màxim aquest increment, la intenció de l'Executiu és cercar mesures en l'àmbit europeu. Alguna manera de pal·liar l'impacte en els preus sobre l'energia i el conjunt de l'economia.

Van confirmar que «serà un dels temes que es tracti avui a la reunió de l'Ecofin». A més, esperen que, en coordinació amb la presidenta francesa de la UE i l'Agència Internacional de l'Energia, s'adoptin mesures addicionals. Expliquen que l'objectiu és «la protecció dels consumidors energètics europeus».

Encara que ens agafi una mica llunyans, el problema desencadenat a Ucraïna també acabarà perjudicant la resta d'Europa. De moment, caldrà pagar més per certs serveis i productes.

Imatge d'uns quants pans de pagès.
El preu del pa també es veurà alterat. | Pixabay 

A més de la pujada del gas o la benzina, es preveu l'increment del cost d'aliments com ara el blat. Sobretot perquè Rússia és considerat el graner d'Europa. Per tant, el preu del pa també pot augmentar.

La indústria de la ceràmica i de la rajola també se'n ressentirà. Gran part del material que arriba a Espanya de l'exterior té l'origen a Ucraïna. Una cosa semblant passarà amb l'alumini, del qual el país de Putin és un gran exportador.