Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del peatge de l'AP-7 a la Jonquera amb dos agents dels Mossos d'Esquadra

Les conseqüències de saltar-se un peatge d'autopista sense pagar

Des de 2013, la llei ho considera una sanció administrativa que obliga a pagar una multa

Imatge del peatge de l'AP-7 a la Jonquera amb dos agents dels Mossos d'Esquadra
Durant la pandèmia de coronavirus, els desplaçaments per les autopistes s'han reduït. | Cedida

Les autopistes són una de les vies més utilitzades pels viatges de mitjana i llarga distància, especialment durant els mesos d'estiu, tot i que la pandèmia del coronavirus d'enguany ha reduït els desplaçaments. El principal inconvenient és que aquestes vies són de pagament i encara hi ha debat entre molts conductors si hi ha algun càstig per no pagar o saltar-se la barrera.

En aquest sentit cal recordar la campanya 'No vull pagar', que durant els mesos de maig i juny del 2012 es va fer viral, amb vídeos a les xarxes socials, així com marxes i manifestacions a les autopistes catalanes. Llavors, la llei no sancionava aquesta infracció i la justícia va donar la raó a molts dels conductors sancionats. Això, però, va canviar l'any 2013, quan es va fer una modificació legislativa que obliga al pagament del peatge de les autopistes.

Tot i això, segueixen circulant per les xarxes socials vídeos amb 'trucs' per no pagar el peatge, tot i que, ara com ara, surt més econòmic abonar la taxa corresponent que no exposar-se a la sanció que suposa saltar-se les normativa.

No pagar el peatge pot suposar una sanció de fins a 200 euros

Amb la normativa vigent, l'impagament del peatge constitueix una infracció administrativa que se sanciona amb una multa econòmica. Així, des de la modificació legislativa de 2013, segons la llei 8/1972, de 10 de maig, de construcció, conservació i explotació d'autopistes en règim de concessió, «els usuaris de les autopistes estan obligats a abonar l'import del peatge que correspongui segons la tarifa aprovada. L'impagament del peatge per part de l'usuari constitueix una infracció administrativa que serà objecte de la corresponent sanció».

En aquest cas, la multa, de 100 euros, la imposa la Direcció General de Trànsit (DGT), ja que el conductor, com que no paga el peatge, està incomplint el senyal que prohibeix avançar sense abonar la taxa corresponent. Així mateix, com que les autopistes de peatge són habitualment concessions privades, que cobren un import pels serveis que ofereixen, podrien reclamar al titular del vehicle l'import no abonat, arribant la sanció econòmica per saltar-se un peatge als 200 euros.