Exigeixen regular la gran allau de persones als boscos de Catalunya arran de les noves restriccions

Així ho demana el Consorci Forestal de Catalunya després del col·lapse viscut aquest cap de setmana

Imatfe de la carretera del Montseny plena de cotxes
Aquest cap de setmana hi ha hagut una allau de persones especialment al Montseny | Agents Rurals

Una de les conseqüències de les noves restriccions per frenar l’onada de contagis a Catalunya ha estat la gran allau de persones aquest darrer cap de setmana al medi natural, especialment de la gent que viu a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Muntanyes com les de Collserola o el Montseny han quedat totalment col·lapsades amb cues a dins dels boscos i caos a les carreteres, raó per la qual el Consorci Forestal de Catalunyaha emès un comunicat exigint a les institucions que prenguin mesures per regular l’accés a la natura les properes setmanes.

En concret, el Consorci demana per escrit al Govern, la Diputació de Barcelona i partit polítics que es reprengui el full de ruta pels usos del bosc que, diuen, «fa anys que està aturat». Tot plegat després d’un cap de setmana de saturació de persones al medi natural, especialment al Parc Natural del Montseny, que denuncien que ha patit una «sobredimensionada afluència» de visitants.

El Consorci ha afirmat que les administracions «no afronten de forma decidida» la regulació de l'ús públic dels boscos i per això fa una crida a incloure als programes electorals propostes per gestionar aquest espai, que representa el 60% del territori català. Tot plegat té lloc després del primer cap de setmana sense bars, restaurants i altres limitacions per tal de pal·liar l’augment de contagis a Catalunya, cosa que ha fet que molt agent hagi sortit en massa de la ciutat per fer activitats de lleure en espais naturals. 

Un perjudici per als boscos

Segons el Consorci Forestal, la gran afluència de persones als boscos aquest cap de setmana ha provocat la invasió d’espais protegits per part dels vehicles o una gran quantitat de deixalles abandonades al bosc, fet que s’ha descrit com «un increment descontrolat de consum de natura».  

«La massificació porta a la degradació de molts espais singulars i al deteriorament de la biodiversitat, a la pèrdua de tranquil·litat que moltes espècies necessiten i a la proliferació d'abusos sobre les propietats privades», apunta el Consorci en el comunicat.

L'ens ha explicat que això es fa especialment evident durant la tardor, «amb la invasió i col·lapse literal» de moltes zones i han assegurat que es tracta d'una infraestructura verda fràgil «que s'està posant en perill».

Des del Consorci lamenten que la promoció de l'ús del bosc no s'acompanya d'un diàleg i una regulació adequada «que eviti la socialització dels beneficis». Per contra, ha criticat que les despeses de gestió i conservació de les finques «cauen exclusivament en mans dels seus propietaris». A més, critiquen que hi hagi «barra lliure» per al consum de natura, mentre creixen les limitacions i restriccions a la gestió forestal sostenible «imposades pel Departament de Territori».


Comentaris

envia el comentari