La directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Blanca Sorigué

El Consorci de la Zona Franca es bolca amb la promoció de les polítiques d'igualtat

La director general de l'ens, Blanca Sorigué, aposta perquè les empreses dels sectors industrial i logístic es desmarquin «de l'etiqueta de masculins»

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha posat en marxa el Consell de la Dona, una iniciativa desenvolupada en col·laboració amb altres empreses i institucions de la zona, i que impulsa canvis en sectors clarament masculinitzats com l'industrial o logístic on la plantilla de les empreses està formada, de mitjana, per un 73,9% d'homes i un 26,1% de dones. Així, el CZFB es proposa contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les NNUU, concretament al número 5, dedicat a la igualtat de gènere.

En un debat organitzat per Intermèdia Comunicació, la directora general del CZFB, Blanca Sorigué, ha assegurat que «és necessari que tant des de l'educació com des de les empreses que formem part dels mateixos sectors fem un esforç per desmarcar-nos de l'etiqueta de masculins i fomentem l'interès de les dones per les activitats que portem a terme».

Objectiu: una major presència de les dones als sectors industrial i logístic

Segons les dades del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya de 2020, que elabora el Cercle Tecnològic de Catalunya, les empreses es troben amb una manca de personal per cobrir nous perfils i el 68% creuen que podrien incrementar la seva facturació si poguessin disposar del talent que necessiten per augmentar la plantilla. Des del CZFB es considera que la creació d'aquests nous perfils és l'ocasió perquè les dones aconsegueixin una major representació dins dels sectors industrial i logístic. Sobre aquesta qüestió, Sorigué ha comentat que «volem contribuir a la igualtat de gènere creant espais de reflexió i acceleració com hem fet amb la Barcelona Woman Acceleration Week. Un espai que ha permès abordar la problemàtica des de diferents perspectives i proposar solucions reals per avançar».

Així mateix, la directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha afegit que «al CZFB treballem amb un plantejament estratègic que es basa en la innovació, la sostenibilitat i l'oportunitat de negoci, buscant desenvolupar iniciatives pioneres i referents en indústria 4.0. S'han realitzat diversos estudis científics que han demostrat que la diversitat de gènere fomenta la col·laboració i impulsa la productivitat, factors que tenen molt en compte totes les empreses però encara són més importants dins de la nova economia».

Barcelona acollirà el principal hub tecnològic del sud d'Europa

En la mateixa línia, a la Zona Franca de Barcelona, la directora general del Consorci de la Zona Franca, ha comentat que «el pròxim estiu posarem en marxa la primera fase de la DFactory BCN, de 17.000 m², que es convertirà en el principal hub tecnològic del sud d'Europa, convertint així a Barcelona en un enclavament de referència per impulsar activitats de robòtica, sensòrica o blockchain, entre moltes d'altres».

Aquest projecte —ha explicat Sorigué— permetrà demostrar tot el potencial que té la indústria 4.0, sent alhora una gran oportunitat per la incorporació de talent femení al sector.