Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, enmig del seu discurs

Aragonès es compromet a mobilitzar 700 MEUR en els primers 100 dies de Govern

El vicepresident en funcions centra el seu discurs en la defensa dels serveis públics i la necessitat d'un nou contracte social

El vicepresident de la Generalitat en funcions i candidat d'ERC a la Presidència, Pere Aragonès, ha assegurat que en els 100 primers dies de Govern preveu mobilitzar «700 milions d'euros per a fer front a l'emergència social». En el seu discurs d'investidura aquest divendres en el ple del Parlament, ha destacat que en els 100 primers dies impulsaran un pla de rescat social, desplegant ajudes per a autònoms i pimes, i ha avançat que trimestralment acordaran «paquets d'ajuda amb els agents socials en el marc del diàleg social».


Aragonès centra el seu discurs en la defensa dels serveis públics

També ha apostat per desenvolupar «de manera immediata» un pla integral per a la salut mental i emocional, per a reconstruir la vida després de la pandèmia i poder superar el xoc emocional provocat per la Covid-19, en les seves paraules. El candidat republicà ha defensat que fa falta reforçar l'estat de benestar i els serveis públics (sistema sanitari, educatiu i de protecció social): «Si una cosa hem après de la pandèmia, és que quan tot es trontolla, es fa més imprescindible la força col·lectiva dels serveis públics».

A més a més, ha subratllat que en el sistema educatiu és on s'han de començar a reduir les desigualtats, i ha defensat la digitalització, la gratuïtat de l'etapa de 0 a 3 anys i desplegar un pacte contra la segregació escolar. També ha apostat per «continuar obrint les portes de la xarxa de titularitat pública a aquells centres concertats que, de forma acordada, decideixin integrar-se», així com reduir ràtios d'alumnes i estabilitzar plantilles de professors.


 

Aragonès ha assegurat que fan falta canvis estructurals en el sistema de salut, començant pel finançament, i ha recollit la proposta pactada amb la CUP de destinar el 25% del pressupost de salut a l'Atenció Primària. Per a finançar l'augment pressupostari en salut que veu imprescindible, Aragonès ha dit que «fa falta exigir a l'Estat, que recapta la pràctica totalitat d'impostos que es paguen a Catalunya, aquests recursos», i ha xifrat en 5.000 milions aquest increment.

Un nou contracte social a Catalunya

El vicepresident en funcions ha sostingut que fa falta un nou contracte social, perquè «ningú es vegi privat» d'habitatge, accés a serveis bàsics com a aigua, energia i connectivitat i que tothom disposi d'uns ingressos mínims per a viure amb dignitat. «Hem d'afrontar amb rigor, metodologia i ambició el debat sobre la renda bàsica universal», i ha recordat que han pactat amb la CUP un pla pilot per a desenvolupar-lo, que s'haurà de concretar en un debat serè i ambiciós, en les seves paraules.
 

Aragonès creu que les polítiques d'habitatge han de centrar l'agenda legislativa i pressupostària, alguna cosa que la CUP considerava que havia quedat «coix» en l'acord entre totes dues formacions: «Amb caràcter immediat, és imprescindible evitar per llei els desnonaments de les famílies vulnerables», ha afegit el dirigent republicà.