El Parc Natural dels Ports ha constituït aquest dijous el Fòrum participatiu per avançar en l'obtenció de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), el distintiu de la Federació EUROPARC que acredita la convivència del turisme amb la sostenibilitat en els espais naturals protegits. El Fòrum és un òrgan de caràcter permanent, on participaran particulars, institucions, empreses i entitats. El Fòrum s'ha constituït amb un centenar de persones però encara es pot sol·licitar unir-s'hi. Es reuniran dos o tres cops cada any i el primer objectiu és conformar un grup de treball, d'unes 25 persones, perquè redactin enguany els documents per presentar la candidatura dels Ports a EUROPARC.
Al grup de treball que elaborarà la candidatura per aconseguir la Carta Europea de Turisme Sostenible hi ha d'estar representats diversos sectors, com la restauració i l'hostaleria, les activitats turístiques i el guiatge, i també les administracions i entitats sectorials. A finals d'any, s'ha de lliurar el dossier de la candidatura, validat pel Fòrum, perquè durant el 2022 el Parc Natural dels Ports se sotmeti al procés d'auditoria d'EUROPARC, que decidirà la seva adhesió. Primer s'acredita l'espai natural protegit, i més endavant, les empreses turístiques del seu àmbit i les agències de viatge.
La candidatura compta amb el suport de representants dels parcs naturals del Delta de l'Ebre i de la Zona Volcànica de la Garrotxa, acreditats amb la CETS des del 2007 i 2001, respectivament. A Europa hi ha 104 àrees protegides acreditades amb la CETS, de les quals 11 a Catalunya.
El Parc Natural dels Ports va començar a pensar en aquesta línia de treball fa tres anys, després de diverses jornades participatives en què l'emprenedoria local va valorar positivament les possibilitats del turisme sostenible com a motor de desenvolupament socioeconòmic a la zona. El febrer de l'any passat, la junta rectora del Parc va aprovar l'inici d'aquesta línia d'acció, amb el finançament de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Tarragona.