Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'amfiteatre de Tarragona un dia que feia núvol

L'Ajuntament de Tarragona treballa per a poder obrir l'arena de l'Amfiteatre a l'estiu

La comissió territorial de Patrimoni aprova part de la segona fase de les obres al monument

El drama esclatava al cap de pocs mesos del canvi de govern municipal a la ciutat de Tarragona. Pocs dies després de les festes de Santa Tecla de l'any 2019, la conselleria de Patrimoni, liderada pel regidor d'En Comú Podem, Hermán Pinedo, anunciava que procedien a tancar l'accés a l'Amfiteatre  per «perill d'esfondrament de l'estructura» i, per tant, «un perill per a les persones».

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'Amfiteatre és, sens dubte, un dels símbols  més coneguts de les comarques de Tarragona. Aquella decisió va suposar un trasbals a la ciutat i al territori. Una formació política, amb presència del saló de plens de l'Ajuntament de Tarragona, Ciutadans, va portar la situació del monument  davant la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona. Al darrere d'una mesura tan contundent com la que va prendre l'equip de govern municipal, hi havia un  informe extern, de l'equip d'arquitectes JM Servent que assegurava que la presència, i circulació, d'aigua a l'Amfiteatre era l'agent causant de la majoria de patologies  del monument.

Ara, 16 mesos després, es comença a veure la llum al final del túnel. Llum tènue i molt condicionada per les circumstàncies, però llum, al cap i a la fi. L'Ajuntament de Tarragona treballa per  obrir l'arena aquest estiu. Així ho assegura, en declaracions a TarragonaDigital, el conseller de Patrimoni del govern municipal tarragoní, Hermán Pinedo.

Un projecte en tres fases

Per encarar les «deficiències estructurals» de la joia de la corona del conjunt patrimonial tarragoní, l'equip de la conselleria va preparar un projecte  en tres fases. La primera, una actuació a les escales del Miracle. A inicis de l'any passat, l'Ajuntament de Tarragona va licitar, per valor de 40.000 euros, unes obres d'urgència per reforçar el mur de l'Amfiteatre d'aquestes escales. Aquesta fase, segons explica el conseller de Patrimoni, va acabar a l'estiu de l'any 2020: «entre els mesos de juny i juliol, després de l'estat d'alarma».

El següent pas, en paraules de Pinedo, «és difícil de solucionar». El motiu? «Presenta una part tècnica complicada. Hem de subjectar les roques  al substrat geològic, o sigui subjectar-les a altres roques. A més a més, l'any 2020 no ha sigut un bon any per a l'administració pública. Amb l'estat d'alarma vam estar absolutament paralitzats, sense poder fer cap mena d'obra o solució. També hem de fer front que hem trobat roques amb marques antròpiques, roques treballades per l'ésser humà». Per trobar una solució al tema de les roques amb «marques antròpiques», la conselleria de Patrimoni ha mantingut una reunió de treball la darrera setmana d'aquest mes de febrer.

Ara bé, tot i les dificultats, hi ha novetats destacades sobre aquesta segona fase. Hermán Pinedo: «Hem fet un pas endavant d'ençà que s'ha aprovat, a la Comissió  Territorial de Patrimoni, part del projecte. Ja podem iniciar l'ancoratge de les roques».

La darrera fase, «la fase més complicada», serà la que treballarà sobre la part de l'Amfiteatre reconstruïda als anys 70 del segle passat així com en els accessos al monument.

L'Amfiteatre, com a motor «cultural i econòmic de la ciutat»

L'any pandèmic ha alterat tots els calendaris polítics. Hermán Pinedo és molt conscient i per això insisteix en la idea que, quan parla de dates, parla «del meu desig, la meva il·lusió» Aquest desig, aquesta il·lusió, és «obrir l'arena  tan aviat com sigui possible. Sempre he dit que voldria que estigués oberta a l'estiu. Treballem per això. Ara bé, la realitat pot ser una altra i no hi ha res definitiu».

Pinedo somia amb l'estiu perquè creu que «al final, en un moment de crisi com el que estem vivint, l'Amfiteatre pot ser un motor econòmic per a la ciutat, un motor cultural».