Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tanquen l'Amfiteatre de Tarragona per perill d'esfondrament

Un informe extern alerta de la situació d'«urgència» del monument i del «perill per les persones» | El consistori espera un segon informe dels tècnics municipals per prendre una decisió

Imatge de l'Amfiteatre de Tarragona, que ha tancat aquest divendres al migdia pel perill d'esfondrament de la seva estructura. | Isma Llanes

L'Amfiteatre de Tarragona ha tancat aquest divendres pel perill d'esfondrament de l'estructura.  Així ho ha decidit l'equip de govern d'ERC i ECP, qui ha anunciat que es clausura el monument de forma «provisional» i per prudència». Un informe extern que va arribar a l'Ajuntament el 10 de setembre avisa que l'espai és un «perill per les persones» i enumera totes les patologies de l'estructura, com ara degradació d'elements arquitectònics, corrosió de les pedres i esquerdes en la graderia. Ara, els tècnics municipals estan avaluant el document, de més de 200 pàgines, per prendre una decisió definitiva. Així ho ha confirmat el regidor de Patrimoni a l'Ajuntament, Hermán Pinedo. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

L'Amfiteatre de Tarragona tanca 'sine die' per «precaució»

L'Amfiteatre de Tarragona, un dels monuments més emblemàtics de la ciutat, ha tancat 'sine die' des d'aquest migdia. El motiu, el perill d'esfondrament que presenta l'estructura, que ha obligat a l'Ajuntament a prendre aquesta decisió per «precaució». Tot i això, la mesura arriba 17 dies després que un document alertés al consistori del «perill sobre les persones» que comportava l'obertura de l'espai. L'informe en qüestió, elaborat per l'equip d'arquitectes JM Servent, va ser encarregat durant la primavera i va arribar al Palau Municipal el 10 de setembre, segons el regidor Hermán Pinedo.

Pinedo ha assegurat que es prendrà una decisió definitiva «el més aviat possible». Tot i això, caldrà un informe dels tècnics, arquitectes i arqueòlegs municipals que valori el document de JM Servent, de més de 200 pàgines. A hores d'ara, diu Pinedo, «tenim als tècnics treballant». Preguntat per la demora en la presa de decisions, Pinedo ha expressat que l'Amfiteatre presenta una situació d'«urgència» i no d'«emergència». «Per això el tanquem de manera preventiva, perquè el primer per nosaltres és la seguretat de les persones», ha acabat dient el regidor. 

Degradació, corrosió, esquerdes i perill de despreniments

L'informe extern alerta de les diverses patologies que presenta l'estructura de l'Amfiteatre. Tant pel que fa a l'original, com per les recreacions i adaptacions que es van aixecar durant l'època dels anys seixanta i setanta. Compta amb degradació d'elements arquitectònics; hi ha perill de despreniments a la grada construïda a finals del segle XX, on també hi ha grans esquerdes; les roques de gran mida dels vessants del monument poden caure; hi ha risc d'esfondrament a la basílica visigòtica de l'inferior; i, per últim, la pedra presenta erosió i corrosió.

El regidor de Patrimoni defensa que tot plegat és el resultat d'una «deixadesa» per part del govern anterior, atès que «aquests problemes vénen des de fa 10 o 12 anys, no des d'un parell de mesos». Així doncs, Pinedo és partidari de solucionar tot plegat abans que l'Amfiteatre torni a obrir. «Si cal, canviarem les prioritats de la regidoria amb respecte el Patrimoni», ha dit. La setmana vinent, a més, es publicarà un informe que especificarà si les escales del Miracle també es troben afectades. 

Més sobre patrimoni tarragoní: