Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Amfiteatre de Tarragona es troba apuntalat des de fa mesos a causa d'unes esquerdes.

Mancances i falta d'inversió: el repte d'assumir la conselleria de Patrimoni de Tarragona

L'informe de la UNESCO sobre l'estat dels monuments arribarà a finals de juny | Begoña Floria (PSC) i Jordi Fortuny (ERC), principals candidats per liderar el cartipàs de Patrimoni

L'Amfiteatre de Tarragona es troba apuntalat des de fa mesos a causa d'unes esquerdes.
L'Amfiteatre de Tarragona es troba apuntalat des de fa mesos a causa d'unes esquerdes. | Àngel Ullate

 

Tarragona encara no sap quin partit serà l'encarregat d'assumir la conselleria de Patrimoni de l'Ajuntament. L'Amfiteatre apuntalat, els despreniments de la Muralla, la polèmica recreació del Circ a Sedassos o la falta de personal al Museu d'Història són només alguns dels conflictes que requeriran atenció i solucions tan bon punt s'iniciï el mandat. L'informe de la UNESCO sobre l'estat dels monuments arribarà dues setmanes després de la investidura de Josep Fèlix Ballesteros (PSC) o Pau Ricomà (ERC). El govern tindrà per davant quatre anys on caldrà atendre mancances, solucionar problemes i tancar polèmiques sobre l'estat del patrimoni de la ciutat. Tot un repte quan l'any vinent arribarà el vintè aniversari de la proclamació de Tarragona com a ciutat Patrimoni de la Humanitat. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

La conselleria de Patrimoni de Tarragona, un repte difícil i sense amo

Ja fa mesos que l'estat del Patrimoni tarragoní és objecte de debat. L'arribada dels inspectors d'ICOMOS, entitat associada amb la UNESCO que s'encarrega de la vigilància i protecció del patrimoni cultural, va ser la  cirereta del pastís per acabar de corroborar que a Tarragona hi cal més inversió per posar remei a les mancances actuals. En les darreres setmanes, els membres d'ICOMOS han fet algunes trobades amb diferents administracions per posar sobre la taula la situació.

«Amb la Generalitat i el Ministerio hi ha hagut bona sintonia. Si compleixen tot el que ens han promès, serà fantàstic», ha explicat el vicepresident d'ICOMOS a Espanya, Jordi Tresserras. La directora general de la Direcció General de Patrimoni Cultural de l'administració catalana, Elsa Ibar, ratifica aquesta «bona entesa» i subratlla que «ens van explicar les deficiències i són de poca importància perquè són fàcilment subsanables». 

A Tresserras li resten dues reunions per acabar de perfilar l'informe que entregarà a Generalitat, Ajuntament i Estat Espanyol. El 21 de juny es trobarà amb Antoni Martínez Subies, canonge que lidera la Comissió de Patrimoni de la Catedral de la ciutat. Dies més tard, ho farà amb la formació política que hagi aconseguit l'alcaldia, és a dir el PSC de Josep Fèlix Ballesteros o ERC de Pau Ricomà. «Serà clau el partit que governi i la persona que lideri el cartipàs de Patrimoni», ha manifestat Tresserras en aquest sentit. 

Operaris durant les cates i sondejos fetes a l'Amfiteatre de Tarragona fa uns mesos per trobar els problemes estructurals.
Operaris durant les cates i sondejos fetes a l'Amfiteatre de Tarragona fa uns mesos per trobar els problemes estructurals. | TarragonaDigital

 

L'actual regidora en funcions de Patrimoni i Cultura,  la socialista Begoña Floria, ja ha deixat clar que si torna a governar el seu partit vol seguir fent «el que més m'agrada». En canvi, hi ha alguns dubtes sobre el nom del republicà que podria encarregar-se d'aquest àmbit. És ben sabut que Pau Ricomà, llicenciat en Història, té prou coneixements per assumir aquesta cartera. Si es converteix en alcalde, però, serà difícil que pugui gestionar ambdues àrees.  Per tant, entre els altres sis regidors d'ERC —Jordi Fortuny, Laura Castel, Xavi Puig, Paula Adriana, Mary López, i Manel Castaño—, Jordi Fortuny es posiciona com el més vàlid.

«Espero que si torna Begoña Floria, la nostra inspecció li hagi servit com un toc d'atenció», ha expressat Tresserras, que desconeix els perfils dels regidors independentistes. El que té clar, però, és que «la situació política pot canviar moltes coses». A l'espera de la decisió d'En Comú Podem —clau per investir a Ballesteros o Ricomà amb el vot dels seus dos regidors—, la conselleria de Patrimoni es troba sense amo però amb el gran repte de solucionar les mancances del passat

Tarragona, ciutat monumental: del Temple Imperial d'August a la Necròpolis Paleocristiana

Durant la conversa mantinguda amb TarragonaDigital, Tresserras ha explicat que arrel de la denúncia del treballador del Museu d'Història va descobrir el «caos» al patrimoni tarragoní. «No eren petits detalls, sinó fets grans», ha expressat. Tot i això, admet que hi ha alguns punts més problemàtics que altres. Tot allò relatiu a l'Arquebisbat de Tarragona, per exemple, «sembla més endreçat que la resta». Es tracta del recinte Imperial d'August, que s'ubicava a la Catedral i ara s'està treballant en la seva maqueta, el Museu Bíblic i l'exedra del seu interior i el Museu Diocesà. 

El Circ i la polèmica recreació de la plaça dels Sedassos

El Circ Romà és un dels monuments que han generat polèmica. La recreació impulsada des del consistori amb el vistiplau de Generalitat i Estat Espanyol encara no s'ha obert al públic, quan fa mesos que es va finalitzar. A més, genera «confusió» entre els turistes, ha dit Tresserras. Tot i això, la regidora Begoña Floria ha assegurat que es tracta d'un projecte adient i consensuat amb el veïnat. A més, hi ha altres punts del Circ que s'han convertit en solars abandonats amb el pas del temps, i que acumulen brossa i deixalles de tot tipus. 

Imatge de la polèmica estructura de fusta que recrea el Circ a la plaça dels Sedassos.
Imatge de la polèmica estructura de fusta que recrea el Circ a la plaça dels Sedassos. | TarragonaDigital

L'Amfiteatre amb esquerdes i apuntalat i despreniments a la Muralla

Per la seva banda, l'Amfiteatre es troba apuntalat des de fa mesos a causa de les esquerdes que han aparegut en l'interior. La titularitat és compartida entre la Generalitat i el consistori, tal com passa amb la Muralla, on també hi intervé l'Arquebisbat, el Ministerio i particulars. En els pròxims mesos s'espera la reparació del monument, així com també el compliment d'un Pla Director de la Muralla que estableix què cal fer, quan i on. Els despreniments que hi ha hagut darrerament han fet saltar les alarmes, però des del consistori han assegurat que «la Muralla no està pitjor que abans»

Els Bombers de la Generalitat treballant en un dels petits despreniments de la Muralla durant els últims mesos.
Els Bombers de la Generalitat treballant en un dels petits despreniments de la Muralla durant els últims mesos. | Bombers 

El Teatre Romà: una recreació amb polèmica

Una altra de les recreacions que han aixecat polseguera és la que va fer la Generalitat de Catalunya al Teatre Romà. L'estructura de ferro s'oxida, fet que pot fer malbé el monument, i els coloms que s'hi instal·len també poden alterar les restes. Des de l'administració catalana asseguren que «tot està sota control» i que la població de coloms «ha de ser vigilada per l'Ajuntament». Pròximament s'iniciaran les excavacions de l'escena amb un pressupost d'uns 100.000 euros.

Polèmica instal·lació de ferro que simula les graderies del teatre romà de Tarragona i restes del monument
Polèmica instal·lació de ferro que simula les graderies del teatre romà de Tarragona i restes del monument | ACN

La Necròpolis Paleocristiana, a l'espera del projecte Tabacalera

L'últim punt a debatre entre els membres d'ICOMOS i les diferents administracions és l'estat de la Necròpolis Paleocristiana, ubicada al costat de la Tabacalera. El darrer gran projecte anunciat per l'alcalde Ballesteros, que preveu una transformació total de l'espai, té programades també diverses excavacions per unir l'edifici al jaciment. Fa anys que s'espera algun tipus d'actuació en aquest conjunt monumental, un dels menys visitats pels turistes que arriben a la ciutat.