Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'Amfiteatre de Tarragona es troba apuntalat des de fa mesos a causa d'unes esquerdes.

L'aigua i la falta de manteniment, motiu del tancament 'sine die' de l'Amfiteatre de Tarragona

ICOMOS alerta del «risc» de perdre la qualificació de Ciutat Patrimoni | Cs es planteja portar el cas de l'Amfiteatre a la Fiscalia | La Generalitat promet col·laborar a nivell tècnic i econòmic

L'Amfiteatre de Tarragona s'ha tancat 'sine die' a causa del risc d'esfondrament de l'estructura.
L'Amfiteatre de Tarragona s'ha tancat 'sine die' a causa del risc d'esfondrament de l'estructura. | Àngel Ullate

 

La presència i la circulació de l'aigua a l'Amfiteatre de Tarragona és l'agent causant de la majoria de patologies del monument. Així ho assegura l'informe redactat per l'equip d'arquitectes JM Servent, que ha provocat el tancament 'sine die' de l'espai per «garantir la seguretat de les persones». El document proposa diverses línies d'actuació i afirma que reparar amb obres «mínimes» l'estructura pot comportar «operacions de gran envergadura». Amb tot, ICOMOS, òrgan de la UNESCO encarregat de la vigilància del Patrimoni Mundial, assegura estar «molt preocupat» per la situació. «Hi ha risc de perdre la qualificació de Ciutat Patrimoni si no s'apliquen solucions», diu el vicepresident de l'entitat, Jordi Tresserras. D'altra banda, Cs es planteja portar el cas a la Fiscalia i la Generalitat de Catalunya promet «col·laborar en termes tècnics i econòmics»

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Les principals patologies de l'estructura de l'Amfiteatre de Tarragona

«L’estat actual de l’Amfiteatre romà de Tarragona presenta diverses situacions de degradació que posen en perill la seguretat de les persones i la conservació del valor patrimonial del monument». Així comencen les conclusions de l'informe extern que ha avaluat la situació actual d'un dels monuments més emblemàtics de la ciutat. Tancat per precaució i sense data d'obertura prevista, l'Amfiteatre ha acabat d'alertar de la situació del patrimoni tarragoní, vigilat de prop per ICOMOS —entitat vinculada a la UNESCO que està elaborant un altre informe després de la inspecció feta el mes de maig—. 

En l'informe, elaborat per l'equip d'arquitectes JM Servent, es destaquen sis punts clau que resumeixen l'estat del monument. En primer lloc, anuncia la degradació de diversos elements arquitectònics com voltes, murs i pilastres per l'acció dels agents atmosfèrics. Es recomana recuperar les seccions originals i consolidar tots els elements que la formen. En segon lloc, alerta de la inestabilitat dels murs de contenció de les escales del Miracle. Això ho provoca l'empenta de les terres i s'agreuja per les discontinuïtats i pèrdues de matèria existents en els murs. Per solucionar-ho, proposa fer una actuació —interior o exterior— per reforçar el mur. 

rragona durant un dels actes celebrats en els últims mesos.
L'Amfiteatre de Tarragona durant un dels actes celebrats en els últims mesos. | Fabian Acidres

 

Les escales del Miracle tenen també protagonisme en el tercer punt, que avisa del desplom dels brancals de la volta sota les escales. «Requereixen d'una actuació cautelar immediata i una consolidació i travat dels murs», especifica. En quart lloc, revela els desploms, despreniments, fissures i esquerdes presents en els murs de les graderies reconstruïdes als 70. Solucionar aquest punt comportaria consolidar les grades i evitar que hi entri aigua, procurar un nou sistema de drenatge i aconseguir un nivell de seguretat i recolzament a l'estrat de tots els murs. 

La corrosió de les armadures de les lloses del sostre dels vomitoris també requereixen d'atenció. Han provocat despreniments de formigó, i cal sanejar-les. Per últim, el document alerta del risc de lliscament dels blocs de pedra de grans dimensions cap a l'arena. «És necessari fixar-los a la roca», avisa l'informe. 

Operaris fan cates i sondejos a l'Amfiteatre de Tarragona per trobar els problemes estructurals. | TarragonaDigital

 

L'aigua, enemic principal de les roques i les grades de l'Amfiteatre

La circulació de l'aigua i la presència del líquid en l'interior de l'estructura són els motius principals de les patologies de l'Amfiteatre. Així ho recalca l'informe, després d'enumerar les diverses problemàtiques que presenta el monument. «Al estar el monument especialment exposat, és imprescindible que disposi d’un sistema òptim d’evacuació de les aigües pluvials», diu el text, i afegeix que «es considera necessari millorar i completar els drenatges i els desguassos existents en tot el conjunt monumental i, particularment, a les grades». 

Per tal de solucionar el conjunt, l'equip de JM Servent proposa dues línies d'actuació. Una, més «conservadora», consistiria en «analitzar cas per cas» per «buscar la mínima actuació» i «modificar el mínim possible» la configuració actual del conjunt. Tot i això, alerta del següent: «en la reparació de les grades reconstruïdes o en el mur de llindar amb les Escales del Miracle la mínima actuació pot implicar una operació de gran envergadura».

La segona opció és més agosarada i proposa actuar de manera «global» per generar una oportunitat de reinterpretació del monument i el seu entorn, aportant unes directrius d'actuació coherents amb tot el conjunt i que solucioni tots els problemes exposats. 

La Generalitat promet col·laborar tècnicament i econòmicament

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar, ha informat a TarragonaDigital que «col·laborarem tècnicament i econòmicament si l'Ajuntament no pot fer front a les obres». Ara bé, «dintre de les nostres possibilitats», ha afegit. Els tècnics de l'administració catalana també revisaran l'informe extern rebut pel consistori i, després, posaran en comú les conclusions junt amb els tècnics municipals. 

D'altra banda, la setmana vinent, Ibar es trobarà amb el regidor de Patrimoni per «seguir treballant». «Seguirem de la mà i treballant amb un full de ruta per definir les actuacions. El més important és tenir prioritats», ha declarat Ibar.

ICOMOS, «molt preocupat» per la situació del patrimoni tarragoní

L'òrgan de la UNESCO encarregat de vigilar el Patrimoni Mundial assegura estar «molt preocupat» per la situació del patrimoni tarragoní. A l'espera de l'informe complert sobre els monuments de la ciutat, que comptarà amb l'anàlisi de l'Amfiteatre, ICOMOS alerta que, «si Tarragona no posa solució, podria perdre la qualificació de Ciutat Patrimoni de la Humanitat».

Tot i això, el vicepresident de l'entitat, Jordi Tresserras, reconeix que tancar l'Amfiteatre ha estat un «acte de valentia». També ha estés la mà a l'Ajuntament per «implementar el Pla Director de Patrimoni» i a «buscar solucions plegats per posar remei a aquesta situació». 

Jordi Tresserras (ICOMOS) i Hermán Pinedo (regidor de Patrimoni) durant la reunió mantinguda a Tarragona al juliol.
Jordi Tresserras (ICOMOS) i Hermán Pinedo (regidor de Patrimoni) durant la reunió mantinguda a Tarragona al juliol. | Mauri

 

Cs es planteja portar el cas a la Fiscalia

El tancament de l'Amfiteatre ha aixecat polseguera entre els grups municipals de l'oposició. El més crític ha estat el portaveu de Cs, Rubén Viñuales, qui ha assegurat que «no es descarta posar en coneixement de la Fiscalia que s'haurien permès actes a l'Amfiteatre sent el govern local coneixedor de la perillositat que això suposava per a la seguretat de les persones i per a la conservació del valor patrimonial del monument». 

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Begoña Floria, exregidora de Patrimoni, ha demanat a l'actual conseller que «no tiri pilotes a fora». «És inadmissible que l'actual govern ataqui l'anterior, per justificar la temeritat de mantenir obert l'amfiteatre», ha manifestat Floria. Per contra, la CUP ha celebrat el tancament de l'espai, atès que «és una qüestió que venim alertant i demanant des de fa temps degut al mal estat de les restes arqueològiques i el seu perill d'esfondrament». Tot i això, es pregunten «per què s'ha encomanat l'informe a una empresa externa i no al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.