Les obres d'adequació d'una ala de l'edifici del Convent de les Arts d'Alcover avancen a bon ritme. L'actuació permetrà a les companyies que realitzen residències artístiques en aquest equipament, puguin conviure i pernoctar sense trencar el procés creatiu, fins ara un servei inexistent i que segueix la línia del projecte inicial per convertir l’antic convent de Santa Anna en un centre de residències artístiques.
Es tracta d’un complement essencial que permetrà a artistes d’arts escèniques, música, arts visuals, etc., treure el màxim rendiment als processos de creació, investigació i producció d’espectacles amb l’allotjament d’artistes al propi edifici en règim d’estades temporals i facilitant posar tota la concentració en els processos que es desenvolupen dins la mateixa residència artística.
Treballs enllestits a principis de 2021
L'actual actuació, executada en el context de la tercera fase de restauració, consisteix en l'adequació funcional de l'ala sud del convent per a l'allotjament temporal d'artistes. S'habilitaran dues estances per a un màxim de 12 persones, amb un bany per estança, i un espai comú per a tots els residents, cuina i un ascensor que permet reduir les barreres arquitectòniques de l'edifici i millorar l'accessibilitat i el servei. A més, el projecte també contempla la rehabilitació de tres terrasses. El total de la superfície útil és d'uns 250 m2.
Per la seva banda, l'Ajuntament d'Alcover ha contemplat una ordenança que regula els preus públics per la utilització de l'edifici com a residència d'artistes, aprovada per unanimitat en el ple extraordinari del 8 d'octubre de 2020.
El cost total del projecte ascendeix a 146.000 euros. D'aquest, un 56%, és a dir, 84.000 euros, provenen de la injecció de l'1,5% cultural del Ministerio de Fomento. Per altra banda, la Generalitat de Catalunya assumeix un 17% del cost en el marc de la subvenció per l'execució d'obres de restauració i conservació d'immobles de notable valor cultural i l'Ajuntament d'Alcover, un 27%.
Un BCIN convertit en epicentre cultural
El convent de Santa Anna d'Alcover va ser un convent franciscà del s. XVI que arrel de la desamortització va passar a ser propietat municipal i la seva funció conventual va canviar per un ús assistencial fins a l’any 1973, data en què va finalitzar el seu ús religiós. Fruit de la inexistència d’activitat a partir d’aleshores, el convent va patir un deteriorament generalitzat fins a considerar el seu estat com a ruïnós en gairebé la seva totalitat.
El seu mal estat de conservació i la degradació extrema del convent, així com la previsió de llarga duració de les obres i el seu al cost, va portar a l’Ajuntament d’Alcover a redactar un Pla Director per rehabilitar el conjunt conventual, per a esdevenir un centre cultural de creació artística en totes les seves vessants.
En aquest sentit, des del juny de 2014, data de la inauguració, l'equipament manté una programació estable d'espectacles de diferents disciplines artístiques amb creadors del nostre país tenint en compte que ha de ser un espai que aculli gran diversitat de les propostes que neixen al territori.