Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les infermeres de la consulta sobre les vacunes de Calafell.

«Hem constatat que hi ha molta desinformació i molts rumors al voltant de les vacunes»

El CAP de Calafell ha impulsat una consulta per a famílies reticents a la vacunació que és pionera al territori

Les infermeres de la consulta sobre les vacunes de Calafell.
Les sis integrants de la consulta pels reticents a la vacunació de Calafell. | BP Diari
 

Antònia Sánchez, Ester Armajach, Sílvia López, Regina Rabell, Maria Dolores Alcázar i Miriam Raventós són les sis infermeres de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Calafell que recentment han rebut un reconeixement per part de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) per la consulta impulsada amb l’objectiu de promoure la vacunació entre famílies reticents. Una iniciativa que, com a mínim a les ABS catalanes, és pionera, i que ha estat molt ben rebuda.

Combatre la desinformació i els rumors

La decisió d’engegar una consulta d’aquesta mena la van prendre, segons expliquen a TarragonaDigital, quan van veure que no tenien «les eines necessàries per contrarestar algunes de les idees o els temors que expressaven les famílies reticents». «Vam constatar que hi havia molta desinformació, ja fos per coses incorrectes que es trobaven a Internet, per creences naturalistes o per rumors que no es desmentien mai», apunta Antònia Sànchez.

També es trobaven amb els que repetien que les vacunes «només són un negoci». «El problema de les vacunes és que són efectives, amb el qual no es veu la malaltia, i això porta a alguna gent a no vacunar-se, almenys fins que no arriba un brot», afegeixen.

El premi de la CAMFIC a la consulta de Calafell.
La consulta ha estat premiada per la CAMFIC. | CAMFIC

Emmirallant-se en la consulta del doctor Piñeiro

Per impulsar aquesta consulta van agafar de base el servei d’assessorament sobre vacunes que s’havia posat en marxa el 2014 a l’Hospital General de Villalba, a Madrid, per part del doctor Roy Piñeiro, en el marc del projecte Inmuniza. Amb un contacte constant amb Piñeiro per resoldre dubtes, les infermeres de l’ABS de Calafell van engegar la seva consulta el gener del 2018.

 

La consulta de Calafell

D'aquesta manera, el servei ja fa dos anys que existeix al CAP de Calafell, que pertany a la Xarxa Santa Tecla. La derivació cap a la consulta la fan els pediatres, mitjançant un oferiment a la família. Però no totes accepten. De les vuit famílies derivades que hi ha hagut fins ara, només cinc han fet el pas d’anar a la consulta. D’aquestes, tres han acabat per vacunar els infants. Segons les infermeres, fer canviar la percepció de la gent al voltant de les vacunes no és una tasca molt complicada. «La majoria, amb l’evidència científica ja canvien la percepció que tenen», asseguren.

Totes insisteixen amb la necessitat de vacunar els fills per diversos motius. D’una banda, fer-ho permet descartar més ràpidament què pot tenir un infant que té febre o es posa malalt. Per altra banda, no vacunar pot comportar «complicacions davant certes malalties, o que tornin malalties que estaven erradicades». De cara al futur ja pensen a enfocar la consulta també per als més grans de 65 anys, ja que són un col·lectiu de risc. «Hi ha gent gran que tampoc vol vacunar-se o diuen que no els funciona», remarquen.