La primera vacuna contra la Covid-19 a Espanya es podria fer a Catalunya

L'Estat ha contactat amb una farmacèutica gironina, Hipra, sobre la seva producció

Personal sanitari posa una vacuna al braç d'un home
La primera vacuna de l'Estat contra la Covid-19 podria fer-se a Girona | CatalunyaDiari

Ja fa setmanes, fins i tot mesos, que l'Estat espanyol està impulsant diversos projectes d'investigació per trobar una possible vacuna contra la Covid-19 i no haver de recórrer a la compra de vacunes al mercat internacional, que resultaria molt més car que si es fabriquen directament a casa nostra. 

En aquest sentit, el govern espanyol ja s'ha posat en contacte amb diversos laboratoris i empreses farmacèutiques de tot el territori per preguntar si tenen la capacitat de produir la vacuna. Una d'elles és la farmacèutica veterinària Hipra, que té la seva seu a Amer (La Selva). 

Segons ha informat el 'Diari de Girona', la farmacèutica és capaç de produir una possible vacuna i ha quedat a disposició de l'Estat en cas que calgués fer-ho.

El món sencer treballa en una vacuna

Ara només queda saber quan estarà llesta aquesta vacuna, però els experts no es posen d'acord amb una data. Hi ha científics que creuen que no podrà haver-hi vacuna en menys de 18 mesos, sent optimistes, però n'hi ha d'altres que creuen que podria estar molt abans. 

De fet, hi ha empreses que ja han provat les primeres vacunes en humans, i en alguns casos fins o tot han donat resultats positius. Encara, però, s'ha de fer més assaigs clínics en grups molt més grans de persones per determinar si poden tenir efectes nocius per a les persones. 

A Espanya també s'està treballant en una vacuna. De fet hi ha 10 projectes encetats, segons Pedro Duque, ministre de Ciència, i un d'aquests projectes ja hauria començat a fer proves amb ratolins, també amb resultats positius. Un dels equips que treballen en la vacuna, el de la Universitat de València, fins i tot ha demanat ja una patent d'una possible mostra que han desenvolupat.

De moment, però, els assaigs clínics en humans no s'han desenvolupat a Espanya, ja que s'espera als primers resultats d'aquestes proves amb ratolins, que segons Pedro Duque haurien d'arribar en «dos o tres mesos». 

A la resta del món, la farmacèutica americana Moderna és la primera que creu haver trobat una vacuna eficient, ja que els 45 voluntaris que van participar en les proves van desenvolupar anticossos contra la malaltia. L'empresa ja treballa per ampliar les proves a partir del juliol, i si segueixen donant resultats positius, demanar la comercialització de la vacuna. 

Tot i això, la Xina està més avançada en les seves proves, ja que és el país que fa més temps que investiga, i té diversos projectes en fase 2 d'investigació. El país asiàtic va confirmar a l'assemblea de l'OMS que si la Xina troba abans la vacuna, la convertirà en un «bé públic global» per ajudar també els països en vies de desenvolupament. 


Comentaris

envia el comentari