Una farmacèutica nord-americana prova amb èxit la primera vacuna del coronavirus en humans

Les accions de l'empresa s'han disparat un 15% a Wall Street

Imatge d'arxiu d'un científic investigant el coronavirus
Les accions de la farmacèutica s'han disparat després de conèixer la notícia | Catalunya Diari

La farmacèutica nord-americana Moderna Inc. ha informat aquest dilluns que ha obtingut un resultat «positiu» en una fase primerenca de la seva vacuna experimental contra el coronavirus, que té «potencial per evitar la malaltia de la Covid-19» i que continuarà en proves. «Les dades provisionals de la fase 1, encara que molt primerenques, demostren que la vacuna amb nRNA-1273 es desenvolupa una resposta immune de la magnitud causada per la infecció natural, començant amb una dosi tan baixa com 25 micrograms», va anunciar el metge Tal Zaks.

Els 45 participants de l'estudi sobre la vacuna candidata mRNA-1273, dirigit per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAD, en anglès), dels Estats Unitats, van rebre dues dosis de 25, 100 i 250 micrograms i en tots els casos van desenvolupar anticossos contra la Covid-19.

En el dia 43 de l'estudi, dues setmanes després d'injectar la segona dosi als participants del grup de 25 micrograms, «els nivells d'anticossos vinculats que estaven en els nivells vistos a sèrum convalescent (mostres de sang de persones que s'han recuperat de la Covid-19»,  i en els del grup de 100 micrograms excedien aquests nivells.

La firma ha informat que la seva vacuna experimental «va desenvolupar anticossos neutralitzadors» en vuit participants procedents d'aquests dos grups -els únics dels quals tenen dades, de moment- i va dir que aquests nivells eren equivalents o superiors als generalment vists en sèrum convalescent al dia 43 de l'estudi.

Les accions de la companyia s'han disparat

«Combinats amb l'èxit en la prevenció de la rèplica viral en els pulmons, en un model preclínic en una dosi que va desenvolupar nivells similars d'anticossos neutralitzadors, aquestes dades substancien la nostra creença que la mRNA-1273 té potencial per evitar la malaltia de la Covid-19 i millorar la nostra capacitat de seleccionar una dosi per a assajos clau», va afegir Zaks.

«Amb els positius resultats provisionals de la Fase 1 i les dades positives en el model amb ratolins, l'equip de Moderna segueix centrant-se a avançar el més ràpid possible amb seguretat per començar la Fase 3 de l'estudi clau al juliol i, si té èxit, sol·licitar una BLA (permís del regulador per comercialitzar)», va anunciar el conseller delegat de Moderna, Stéphane Bancel.

Després de conèixer aquesta informació, Moderna s'ha disparat a la borsa en un 15% després del començament de la sessió a Wall Street, tot i que en les operacions electròniques prèvies a l'obertura va arribar a pujar un 30%.


Comentaris

envia el comentari