La Fiscalia s'oposa a la llibertat de Cuixart mentre el Tribunal Constitucional resol el recurs d'empara

El Ministeri Fiscal argumenta que la pena és superior als 5 anys

El fiscal considera que no pot accedir a la suspensió perquè la pena de Cuixart és massa elevada | CatalunyaDiari.cat

La Fiscalia defensa que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha de continuar a la presó mentre el Tribunal Constitucional revisa la sentència de l'1 d'octubre. El ministeri fiscal s'oposa a permetre la mesura cautelar de suspendre la condemna mentre es resol el recurs d'empara. El fiscal Alfredo Ramos Sánchez considera que no pot accedir a la suspensió de la pena privativa de llibertat perquè és massa elevada.

Òmnium Cultural, que ha fet una piulada amb part del document del fiscal, ha retret a Pedro Sánchez que «ha perdut l'última oportunitat per corregir la vulneració de drets abans d'anar als tribunals europeus».

 

L'argument del ministeri fiscal: la gravetat de la pena

En l'escrit, el fiscal Alfredo Ramos Sánchez argumenta que la pena de presó de Cuixart és de 9 anys, superior als 5 anys que, segons diu, és la «frontera» de la gravetat de la pena. I afegeix que el Tribunal Constitucional no suspèn, per regla general, penes superiors a cinc anys. De fet, segons el fiscal, la regla general que estableix la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) és que el recurs d'empara no suspèn els efectes de la sentència.

Cal recordar que abans que esclatés la sentència els presos van presentar els recursos d'empara, l'últim pas abans de portar la sentència de l'1-0 al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg. Ara hauran d'esperar la resposta, que es pot allargar més de l'esperat perquè el Constitucional acostuma a trigar anys a resoldre aquest tipus de recursos.

Per aquest motiu, per evitar que els presos passin tot aquest temps a la presó, els advocats van incloure en els seus recursos una mesura cautelar perquè se suspengui la condemna del Suprem mentre el Tribunal Constitucional revisa la sentència. Un fet que la Fiscalia ha rebutjat en el cas de Cuixart.

Pendents dels recursos de Junqueras i Romeva

Per una altra banda, el Tribunal Constitucional encara no ha decidit si admet a tràmit els recursos d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. Ho haurà de fer en el proper ple i la Fiscalia també haurà de dir la seva sobre les mesures cautelars.


Comentaris

envia el comentari