Fernando Simón veu poc probable contagiar-se de coronavirus tocant superfícies

L'expert afirma que la majoria de transmissions han estat de persona a persona

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón
Fernando Simón afirma que contagiar-se a través de superfícies és un risc molt baix | Catalunya Diari

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assenyalat que el riscd'infectar-se de COVID-19 per tocar superfícies que han estat en contacte amb el virus és rar i poc habitual, i ha apuntat que la majoria de transmissions s'han produït de persona a persona.

«Hi pot haver situacions rares en les quals hi ha infeccions tardanes per una superfície, però no és l'habitual. La transmissió en superfície és molt menys eficaç que quan estem en contacte amb les gotes més gruixudes», ha explicat l'epidemiòleg en roda de premsa després del Comitè de Gestió del Coronavirus, que per primera vegada s'ha celebrat a la tarda.

El virus es transmet principalment cara a cara

«Estem en una fase de molt baixa transmissió, estem ja arribant a la part final. El virus, ara mateix, encara que en algun moment pogués estar-ho, ara fins i tot és molt menys probable que estigui en l'ambient. No cal preocupar-se de manera excessiva», ha postil·lat l'expert del Ministeri de Sanitat.

Simón ha assegurat que el virus «el transmeten les persones», tot i que hi ha estudis que evidencien que pot romandre en algunes superfícies durant diverses hores, tot i que en condicions ideals i «quan no hi hagi neteja pel mig».

Bones dades en l'evolució del coronavirus

Així mateix, l'expert ha insistit que el virus, ara mateix, no corre de forma descontrolada, i ha afirmat, de fet, que la seva circulació a hores d'ara per Espanya és «baixa». «Va poder haver-hi un període en què la transmissió era molt més gran i podíem pensar que hi havia virus per tot arreu, però això mai ha estat així», ha insistit.

«Ja fa uns quants dies en què el nombre de casos és prou petit per pensar que la circulació és més baixa del que pensàvem abans», ha afegit. Segons la seva opinió, amb aquesta situació de menys contagis, es podrà identificar millor qui són casos sospitosos. «Detectarem molts més casos dels que anàvem detectant fins ara. Així, vam deixar de tenir un problema: la manca de detecció de molts dels casos», ha conclòs.


Comentaris

envia el comentari