Els anticossos d'un pacient recuperat de la SARS (Síndrome respiratori agut greu) neutralitzen el coronavirus SARS-CoV-2. La troballa ha estat possible gràcies a una investigació dirigida per Davide Corti, de la clínica Vir Biotechnology de Suïssa, i ha estat publicada a la prestigiosa revista científica 'Nature'. La publicació conclou que els anticossos, molècules produïdes pel sistema immunològic humà per combatre infeccions, es podrien fer servir per desenvolupar una vacuna o tractaments antivirals.
Els investigadors van estudiar el potencial de 25 anticossos monoclonals d'un pacient que es va recuperar de la SARS l'any 2003 per tal de neutralitzar el coronavirus i van trobar vuit que es podien unir al virus lliure com a les cèl·lules infectades. De tots ells, un candidat, anomenat S309, va demostrar tenir la capacitat neutralitzadora particularment forta contra el SARS-CoV-2.
Cal recordar que els anticossos monoclonals es dirigeixen a una proteïna específica d'un patogen. En aquest sentit, identificar uns anticossos monoclonals que es poden unir a la proteïna del coronavirus poden ser essencials per tractar o prevenir la infecció del virus.
Per una altra banda, l'estudi també va servir per comprovar que el S309 combinat amb un altre anticòs menys potent dirigit al mateix punt de la proteïna punta del virus, podia millorar la neutralització i reduir la possibilitat que sorgeixin mutacions resistents.
No s'ha provat en éssers humans
Segons la revista 'Nature', l'estudi és una «prova de concepte» que suggereix que val la pena investigar combinacions d'anticossos monoclonals per controlar el SARS-CoV-2. No obstant això, s'adverteix que els anticossos no s'han provat en éssers humans.