Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón en la roda de premsa sobre les novetats del coronavirus a Espanya el 16 de maig del 2020

Sanitat confirma que els gats sí que es poden contagiar de coronavirus

La conclusió es desprèn de l'últim informe cientificotècnic de Covid-19

Fernando Simón en la roda de premsa sobre les novetats del coronavirus a Espanya el 16 de maig del 2020
La conclusió es desprèn de l'últim informe cientificotècnic de Covid-19  | Catalunya Diari

Les persones poden transmetre el nou coronavirus als gats, però, segons l'observat fins ara, aquests animals no ho poden transmetre als humans, tal com es desprèn de l'últim informe cientificotècnic de Covid-19 publicat pel Ministeri de Sanitat.

«Després d'aquests estudis, es conclou que és possible la transmissió humà-gat, i també existeix la possibilitat de transmissió gat-gat i entre fures. Les fures, els gats i els visons són susceptibles a la infecció i poden desenvolupar la malaltia i també els gossos, en menor mesura», diu l'informe, assegurant que, en aquest moment, «no hi ha evidència de transmissió des dels animals als humans ni sembla que la malaltia en animals tingui una gran contribució en l'epidèmia».

Afecta els animals de companyia?

Respecte a l'afectació d'animals de companyia, en el treball realitzat per departament que dirigeix Salvador Illa s'informa que s'ha detectat RNA viral en dos gossos a Hong Kong i un gat a Bèlgica, amb símptomes respiratoris i digestius, que vivien amb una persona malalta de Covid-19. A més, s'ha observat en estudis experimentals la infecció en gats i fures, amb replicació activa del virus en vies respiratòries, que també es va observar amb molta menor intensitat en gossos. En porcs, gallines i ànecs no es va observar replicació activa del virus després de la inoculació experimental.

  

  

WuhanXinaanticossosCovid-19

  

Respecte al mecanisme de transmissió del nou  coronavirus entre persones, l'estudi publicat per Sanitat recorda que és similar a la descrita per a uns altres coronavirus, a través de les secrecions de persones infectades, principalment per contacte directe amb gotes respiratòries de més de 5 micres (capaces de transmetre's a distàncies de fins a 2 metres) i mans contaminades amb aquestes secrecions, seguit del contacte amb la mucosa de la boca, nas o ulls.

L'origen del coronavirus

La manera com va poder transmetre's el virus de la font animal als primers casos humans és encara desconeguda, si bé tot apunta al contacte directe amb els animals infectats o les seves secrecions. A més, la hipòtesi més acceptada actualment sobre l'origen del coronavirus és que un virus de ratpenats hagi evolucionat cap al nou coronavirus a través d'hostes intermediaris.

  

  

quadres respiratoris i gastrointestinals