Gent passejant per Barcelona el 3 de maig del 2020

El Govern proposa que Barcelona i l'Àrea Metropolitana passin a Fase 1 dilluns

Demana també que Tarragona, Ebre, Pirineu i Aran saltin a Fase 2

Catalunya ha demanat al govern espanyol que la ciutat de Barcelona i les regions sanitàries corresponents a les àrees metropolitanes nord i sud passin aquest pròxim dilluns, 25 de maig, a Fase 1 de desescalada. A més, es demana que l'Alt Pirineu i l'Aran, Tarragona i l'Ebre saltin a també a principis d'aquesta pròxima setmana a Fase 2.

Aquesta tarda el Departament de Salut ha enviat al  govern espanyol aquesta nova proposta de desconfinament, que ha estat explicada en una reunió entre la consellera de Salut, Alba Vergés i els alcaldes i alcaldesses de l'àrea metropolitana.

L'avançament a la fase 1, pel que fa a l’àmbit de la ciutat de Barcelona, s’ha treballat de manera coordinada i compartida en el marc de l’oficina conjunta que implica al  Govern de la Generalitat i a l’Ajuntament de la capital catalana.

  

Evolució a la baixa dels factors de risc

Salut indica que «s’està constatant» que es manté l’evolució a la baixa  dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-, un fet que, sumat a què fa més dies que s’ha impulsat la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR a l’atenció primària, «fa concloure que ja és un bon moment per a fer aquest pas de fase».

Què implica la Fase 1?

Als territoris que avancen a la primera fase es reprèn l’activitat esportiva, tant professional com no professional, amb l’aplicació de restriccions i mesures d’higiene i seguretat. També és possible reunir-se fins a 10 persones, ja sigui a l’aire lliure, als domicilis o a les terrasses d’establiments de restauració. 

Les terrasses poden obrir amb la meitat de l'aforament habitual, i es pot anar a comprar o gaudir de serveis en establiments, sense cita prèvia, que no superin els 400 metres quadrats; també és possible allotjar-se en hotels i establiments turístics sense fer ús de les zones comunes. 

En l’àmbit de la cultura, es pot assistir a espectacles d’un màxim de 30 persones en espais tancats o 200 a l’aire lliure, visitar museus amb el 30% de l’aforament i anar a biblioteques per a préstec i devolució de materials. També es pot anar a  llocs de culte si no se supera un terç de l’aforament i celebrar vetlles i enterraments de fins a 10 persones en espais tancats, per exemple.

I la Fase 2?

Pel que fa a les regions que avancen a la segona fase, es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase I, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials (al 40%), sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives.

  

En l'àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes, els teatres, els auditoris i espais similars, limitats a un terç de l’aforament. Pel que fa a altres locals i establiments diferents on es facin actes i espectacles culturals, a banda de no superar el terç de l’aforament, no es podran reunir més de 50 persones si té lloc en un espai tancat; si és una activitat a l’aire lliure, el públic haurà d’estar assegut i respectant la distància necessària, sense superar tampoc el terç de l’aforament ni reunintmés de 400 persones.