Les vacunes contra el coronavirus centren ara totes les atencions, juntament amb les mesures i restriccions anticovid que la majoria de comunitats espanyols mantenen davant d'una tercera onada que no acaba de parar. El pla de vacunació establert segueix avançant a tot Espanya, tot i fer-ho clarament amb cert retard des del principi. I gràcies a aquest avenç, els professionals sanitaris i la comunitat científica tenen més bagatge i experiència sobre les vacunes contra el coronavirus, a priori polèmiques i envoltades de desconfiança per la rapidesa en què es van aprovar.
Sembla que la gran majoria dels ciutadans ja confia en les vacunes contra la Covid, que són la gran esperança i única solució per posar fi a la pandèmia que ha causat estralls a tot el món. Però tot i així, sorgeixen de vegades excepcions a la norma general, que és en aquest cas la seguretat i eficiència provada de les vacunes. Aquesta vegada ha passat al País Basc. Un ciutadà de Guipúscoa, concretament un ancià resident d'un centre de la tercera edat, ha donat positiu en coronavirus després d'haver rebut les dues dosis de la vacuna de Pfizer. Així ho avançava el 'Diario Vasco', afegint també que l'ancià, per ara, no presenta símptomes de Covid.
Segons el mitjà citat, el passat cap de setmana la Diputació de Guipúscoa va decidir realitzar un cribatge de manera preventiva i va ser precisament en aquesta prova on es va detectar el positiu del ciutadà, usuari de la residència de San Juan de Dios d'Arrasate, ja vacunat amb les dues dosis necessàries perquè el fàrmac resulti efectiu. El positiu en coronavirus de l'ancià va ser detectat una setmana després que rebés la segona dosi de la vacuna de Pfizer, per tant quan l'home estava justament en un moment de màxima protecció davant la Covid gràcies a la vacuna, l'efectivitat de la qual està xifrada en un 95%. Per això, el cas ha fet saltar les alarmes, encara que hi ha una explicació a això.
La vacuna prevé la malaltia, però no la infecció, recorden els experts
El president de l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), Amós García, ha volgut pronunciar-se al respecte davant d'un cas que podria donar lloc a malentesos i tornar a generar certa desconfiança en la vacuna, i ha explicat que el fet que l'ancià sigui asimptomàtic és una bona notícia, ja que és «senyal que la vacuna funciona». En aquest sentit, els experts insisteixen a recordar que la vacuna atura el coronavirus com a malaltia, però no la infecció en si, cosa que explicaria el positiu en Covid-19 de l'ancià, un cop vacunat. Per això, els especialistes creuen i recorden que el cas d'aquest home pot repetir-se perfectament en altres ciutadans.
Ara l'ancià està en aïllament i s'ha posat en marxa el protocol habitual després d'un positiu, com es fa sempre davant de qualsevol contagi de coronavirus , Ja que, el que sí és una realitat és que, encara que l'home no presenti simptomatologia, podria seguir contagiant a altres persones la infecció de Covid. Per ara, es desconeix en quines condicions o amb quina força un positiu en coronavirus ja vacunat pot transmetre el virus, però sí que se sap que hi ha la possibilitat que es doni aquest contagi, per la qual cosa, davant tal risc, és essencial prevenir.