Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una educadora prenent la temperatura a un infant abans d'accedir al casal.

Els contagis fan perillar la viabilitat dels casals d'estiu i el lleure educatiu

El protocol de detecció i aïllament és més lent i feixuc que als centres educatius | Els confinaments dificulten l'organització a les famílies i la sostenibilitat econòmica a les entitats, que reclamen mesures

Catalunya és el territori de l'Estat amb més joves diagnosticats de coronavirus de tot l'Estat. Els darrers quinze dies, s'ha detectat el virus en un de cada cent joves, i la mitjana d'edat del total de contagiats frega els vint-i-cinc anys (26,4) en l'últim interval del balanç del Departament de Salut.

El sector del lleure educatiu és un dels afectats directes pel creixement de contagis entre la població jove. A banda dels casos positius, alguns entre monitors i educadors, també es produeixen confinaments que dificulten l'organització a les famílies i la sostenibilitat econòmica a les entitats i empreses educatives.

I és que enguany, tal com explica l'Associació Catalana d'Empresess del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec) al seu web, el sector afrontava l'estiu amb l'objectiu d'iniciar la recuperació i atansar-se a les xifres de 2019. Tanmateix, els contagis i el perill d'haver de tancar, assetja una activitat ja limitada, enguany, i per tant, més feble a nivell econòmic. 

Poc impacte de la Covid al lleure, però el sector està alerta

Les dades del departament de Drets Socials de la Generalitat registren 42 positius i 416 contactes estrets aïllats del total de 250.000 infants i joves i 30.000 monitors que participen en les activitats de lleure. L'impacte és petit, comparativament, però empreses del sector són crítiques.

Tal com recull 'betevé', Fundesplai i la Fundació Pere Tarrés estan detectant els primers positius una setmana després d’arrencar les activitats d’estiu. Els qualifiquen de «puntuals» i «anecdòtics». La majoria són monitors de les activitats amb molt poca incidència en els infants.

És el cas de l'Acellec, que ha parlat amb el diari 'ARA'. El seu gerent, Pep Montes, assegura que «la situació és complicada». En canvi, Júlia Petit, presidenta d'Escoltes Catalans, manifesta la seguretat, demostrada segons ella, de les activitats educatives. «L'estiu passat els protocols eren molt més estrictes i ens en vam sortir. Per què no ha de passar el mateix aquest estiu?», diu Petit.

En aquest sentit, el sector considera, tal com explica l''ARA'. que és un reflex de la societat i d'allò que hi succeeix, tal com ho són els centres educatius. També hi arriba la incidència de la variant Delta, i diuen que els contagis provenen de l'exterior, ja que «la precaució s'ha relaxat». «No és que els monitors siguin irresponsables o que els contagis passin a dins dels casals –diu Pep Montes–, sinó que en l'entorn social hi ha contagis i això té una repercussió en el nostre sector».

El protocol de detecció i aïllament és més lent i feixuc

El funcionament protocol·lari de les activitats de lleure i els centres educatius és semblant. L'organització es fa en grups de convivència aïllats, formats per vint-i-quatre participants en casals i trenta en colònies; els infants han de dur mascareta a partir dels sis anys; i s'ha de mantenir la distància sempre que sigui possible. Quan es detecta un positiu, es fa una prova PCR a tot el grup i se'l posa en quarantena.

Tot i això, hi ha diferències substancials amb el que passava durant el calendari escolar. Principalment, el fet que durant l'estiu desenes d'entitats, fundacions, empreses i associacions fan activitats de lleure. Això dificulta la presa de decisions, els cribratges i els confinaments, a diferència de l'agilitat que oferia la centralització dels casos per part del Departament d'Educació als centres educatius.

Famílies d'infants explicaven a l''ARA' aquest dilluns que s'està trigant més a fer els tests i a decidir quan cal aïllar contactes estrets. I mentrestant, la direcció general de Joventut ja ha demanat a tots els responsables d'aquestes iniciatives que passin un registre actualitzat dels casos positius i dels aïllats.

Perilla la sostenibilitat econòmica

Els confinaments que el contacte amb positius obliga a fer poden afectar sensiblement el sector del lleure educatiu, desprotegit, a diferència del sistema educatiu. Algunes famílies han demanat la devolució de l'import de les activitats i les estades quan els seus fills s'han hagut de confinar, i la substitució dels educadors amb poc marge temporal és difícil i costosa econòmicament. De fet, el gerent d'Acellec, Pep Montes, informa que hi ha empreses que tenen entre el 8 i el 15% dels equips educatius aïllats.

La mateixa Acellec explica la situació i enumera les demandes del sector en un tuit. Assegura que els positius i els confinaments tornen a posar les empreses en situació de risc per mantenir la seva sostenibilitat econòmica. «Cal prioritat en la vacunació de professionals del lleure i facilitats per tal que els participants a les activitats puguin fer proves d'antígens abans d'accedir-hi», escriu la federació.

Això és el que ha decidit fer l'Ajuntament de Canovelles: després de detectar uns quants positius al casal esportiu del municipi, es vacunarà amb Janssen tots els monitors de lleure que treballen al poble. Aquesta és una mesura que el sector ja havia demanat feia mesos.

«La recuperació del lleure podria quedar en no res si no s'actua ràpidament», tancava, rotundament, el manifest de l'Acellec. És per això que el sector demana una altra actuació, més enllà de la vacunació i els tests d'antígens: una compensació econòmica proporcional a les activitats que s'han hagut de suspendre. 

El sector demana no criminalitzar el jovent

El sector del lleure educatiu demana que no es criminalitzi el jovent. Recorden, a més, que mentre el col·lectiu docent i els responsables d'activitats socioeducatives quotidianes es van vacunar com a col·lectiu essencial, el lleure de base educativa va quedar exclòs d'aquesta campanya.

Això ha permès, per exemple, que el vuitanta per cent de monitors de Fundesplai ja estiguin vacunats amb la pauta completa. De fet, segons Pep Valls, portaveu de l'entitat, la situació als casals està controlada gràcies, en part, al fet que els seus educadors i monitors ja estan vacunats.