El president Pedro Sánchez en una compareixença

El govern espanyol recorda l'ajuda que pots demanar ja si tens més de 52 anys

El SEPE ha recordat a les xarxes els requisits per demanar l'ajut

El govern espanyol presentava divendres passat en públic les dades d'ocupació corresponents al passat mes de juny. Els números eren esperançadors, amb un nou rècord de caiguda mensual de la sèrie històrica per segon mes consecutiu. L'atur va baixar en 167.000 persones respecte al mes anterior, i en 249.000 persones respecte al mes de juny de 2020. 

En l'àmbit laboral, doncs, sembla que la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia dona un cert respir. Ara bé, ens hem de prendre aquestes dades amb certa precaució, ja que a l'inici de l'estiu és habitual que es creïn llocs de treball temporals. Ja a la tardor, caldrà veure si es consolida la creació d'ocupació o bé si es tracta d'un mer miratge preestival.

Ajudes del SEPE: Recorden les condicions del subsidi per a majors de 52 anys

Sigui com sigui, les dades actuals són optimistes, però això no vol dir que la taxa d'atur a Espanya no segueixi sent desorbitada. En l'actualitat, el 15,3% de la població activa al nostre país es troba aturada i preocupa especialment l'atur juvenil: entre menors de 25, s'arriba al 36,9%. Avui, però, no ens fixarem en el segment més jove de la població, sinó en el que més s'aproxima a l'edat de jubilació.

La problemàtica de l'atur també afecta les persones majors de 52 anys i és especialment complicat trobar nou treball a aquesta edat. És per això que des del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) es fa constant difusió dels ajuts especials de què disposen aquests col·lectius. Aquest mateix dilluns, 5 de juliol, el SEPE ha publicat les condicions per al subsidi per a persones majors de 52 anys en condicions d'atur.

Els requisits per poder accedir a aquesta ajuda, a part —és clar— de tenir almenys 52 anys, són els següents:

  • Ha d'haver-se esgotat l'atur o el subsidi per desocupació
  • S'han de tenir almenys 15 anys cotitzats, i 2 anys dins dels darrers 15
  • S'ha d'haver cotitzat a la desocupació almenys durant sis mesos al llarg de la vida laboral
  • No ha de tractar-se d'un treballador fix discontinu
  • Obligació de figurar com a demandant d'ocupació almenys durant un mes després d'esgotar la prestació per atur
  • Ha de signar el compromís d'activitat
  • No s'han de tenir rendes mensuals superiors al salari mínim interprofessional, situat ara a Espanya en 950 euros. És a dir, no poden superar rendes mensuals més grans de 712,50 euros.

El subsidi en qüestió és del 80% del  valor de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (Iprem). És a dir, actualment està xifrat en 451,92 euros mensuals i els beneficiaris reben el pagament entre els dies 10 i 15 de cada mes. Cal subratllar que aquesta ajuda està pensada com una contribució a les persones majors de 52 anys amb més dificultats per trobar feina i en una situació més precària.

L'ajuda pot cobrar «fins que vostè arribi a l'edat ordinària que se li exigeixi per tenir dret a la pensió contributiva de jubilació en el sistema de la Seguretat Social».

Un 12,7% d'atur a la franja de majors de 55 anys d'edat

Les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) segmenten l'atur per franges d'edat. En concret, una de les franges és la de persones majors de 54 anys, que segons els índexs recollits registren una aturada del 12,7%. Aquesta situació d'atur afecta de manera desigual a homes i a dones: elles tenen una taxa d'atur del 14%; en el cas d'ells, és de l'11,6%.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.