Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia d'un sopar de nadal

Els contagis que pot arribar a tenir Espanya si no som responsables per Nadal

El simulador Covid preveu que el contacte social dupliqui la taxa de contagis per les Festes de Nadal

Fotografia d'un sopar de nadal
L'augment del contacte social durant les Festes de Nadal pot disparar els contagis | Cedida

Encara no hi ha un acord ferm entre les comunitats autònomes del nostre país. Arriben les Festes de Nadal i a Espanya tenim tantes mesures sanitàries com regions. Cal destacar que això a la resta d'Europa no passa, ja que la majoria dels països han establert un pla epidemiològic amb mesures concretes per celebrar les Festes de Nadal sense augmentar el risc de contagi.

Les trobades familiars duplicaran el nombre de contagis al gener

El repte consisteix a dissenyar un pla de restriccions per evitar els contagis durant les celebracions nadalenques i viure una tercera onada. Així doncs, els sopars, els tocs de queda i els esdeveniments nadalencs estan en el punt de mira. No obstant això, les autoritats compten amb suport científic a l'hora de decidir les mesures.

El millor aliat són els models matemàtics com el simulador Covid, un sistema creat per la Universitat de Saarland (Alemanya) per projectar les dades de la pandèmia en el futur tenint en compte variables com les desescalades o les noves restriccions. És una forma de calcular per avançat el grau d'eficàcia de les mesures.

L'última investigació del simulador Covid, a càrrec del professor Thorsten Lehr, s'ha basat a calcular l'impacte que tindrà l'augment del contacte social durant les Festes de Nadal. Segons els números, les trobades familiars duplicaran el nombre de contagis al gener. Segons el model matemàtic, el 21 de gener el nombre d'ingressos hospitalaris serà el doble dels que hi hauria sense Nadal. És per això que el professor Lehr, estima un increment dels contagis del 40%. 

Creixerà la taxa de reproducció

Les perspectives són més aviat pessimistes: fins i tot reduint les reunions hi haurà augments significatius dels contagis. Per això, l'objectiu dels 50 casos d'incidència en una setmana quedarà enrere per entrar en una nova fase d'infeccions que pot culminar el dia de Reis.

Durant aquesta segona onada s'ha demostrat que una de les claus és la R, l'indicador que mostra a quantes persones pot contagiar un infectat. Segons el model del doctor Lehr, la R passaria del 0,77 a l'1,1 en només una setmana. Cal recordar que qualsevol augment de la R  incrementa exponencialment els contagis.

La investigació revela que si per Nadal doblem els contactes amb amics i familiars, hi haurà una conseqüència immediata en els contagis, que es multiplicaran també per dos en la primera setmana de gener. En aquells dies, la vacuna encara no estarà disponible i Espanya haurà de fer front a una nova onada de contagis. En aquells dies, les matemàtiques diuen que la R serà d'1,5.

Situació en els hospitals

A més, el model és capaç de veure com seran les hospitalitzacions, i s'estima que a Espanya hi haurà més ingressos, encara que lluny de les xifres d'aquest mes de novembre. Segons el simulador, la nit de Nadal la situació dels hospitals estarà sota control gràcies a les mesures restrictives aplicades fins llavors. No obstant això, a partir de llavors cada contacte es convertirà en una potencial infecció que pot disparar l'estadística. El professor Lehr ho té clar: l'única solució és reduir els contactes.

«Les administracions nacionals i regionals han d'optar per aquelles mesures que garanteixin un menor augment dels contactes», assegura, «i en tot cas és a les nostres mans, en la nostra responsabilitat».

L'expert assegura que l'evolució de la pandèmia depèn de la responsabilitat de tots: «Jo celebraré la nit de Nadal amb tranquil·litat, amb el meu petit cercle familiar». Lehr és partidari de reunions en grups molt petits: «si estan l'avi o l'àvia, jo aconsellaria no abraçar-se o besar-se i ventilar l'habitació».

Al servei de les comunitats

El simulador Covid respon els dubtes de moltes administracions que recorren a ell per prendre mesures. El seu director explica que es tracta d'un departament petit en el qual treballen vint persones i només sis són a temps complet. Tot i això, assegura, atenen totes les peticions que reben.

Quant al nostre país, afirma que estan «encantats de poder projectar les dades oficials que ofereix el govern espanyol a la seva pàgina web» i obre les portes també a les peticions de diferents comunitats autònomes, com fan els territoris alemanys.