La cara més positiva de la pandèmia del coronavirus ha estat, i probablement és l'única, la gran reducció de la contaminació i l’alenada d’aire fresc que la fauna i flora de tot el planeta han tingut durant el confinament. Les dades corroboren això a escala mundial, ja que la pol·lució es va reduir un 17% en el conjunt de la Terra durant el confinament, amb la previsió que, tot i el retorn de l'activitat, aquest 2020 es tanqui amb una reducció general de la contaminació d'entre el 4% i el 7% a nivell global.
A Espanya en concret, la rebaixa de contaminació va ser d'un 32% durant el confinament, gairebé el doble que la mitjana mundial. No obstant, és molt difícil que les dades positives es mantinguin després de la pandèmia, ja que l'activitat i la contaminació van tornant a poc a poc a les grans ciutats. Un balanç general que ha dut a terme un equip internacional de científics i que ha estat publicat a la revista 'Nature Climate Change'.
El pic del confinament
Segons les dades de l'estudi, el pic del confinament va ser el 7 d'abril i va ser llavors quan la reducció de les emissions en el sector del transport es va situar en el 43%, mentre que la indústria i la producció elèctrica també es va reduir un 43% de manera conjunta a nivell mundial. La caiguda del sector de l'aviació també ha estat clau.
Així mateix, el consum energètic ha augmentat en edificis residencials pel teletreball, però en cap cas aquestes dades han compensat la baixada de la pol·lució, confirmant la millora de la qualitat de l'aire entre un 25% i un 32% en molts països en el moment de màxim confinament. Amb un descens del 32%, Espanya ha superat la baixada mitjana d'Europa (27%) i del conjunt de la planeta (17%).
Un camí a seguir que no tindrà continuïtat
Segons els experts, la disminució de les emissions de gasos d'efecte hivernacle hauria de ser d'un 2,7% cada any per garantir la lluita contra el canvi climàtic i que la pujada mitjana de la temperatura global es mantingui per sota dels fatídics 2ºC, segons informa el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma). Un descens que hauria de ser del 7,6% si, en el millor dels escenaris, es vol no sobrepassar els 1,5ºC.
En conclusió, sense mesures globals que contemplin la continuïtat de la davallada de la contaminació més enllà dels confinaments, la millora de les últimes setmanes seran un miratge i una part molt petita que no serà capaç de frenar el canvi climàtic. D'aquesta manera, els líders polítics haurien de prendre nota de la situació passada i implementar noves polítiques mediambientals abans que sigui massa tard per al nostre planeta.