YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El tipus de tabac que ja no es vendrà més a Espanya a partir de demà

Porta més de 50 anys venent-se al país

Tabac
El tabac mentolat ja no es vendrà a partir d'aquest dimecres | CatalunyaDiari

A partir d'aquest dimecres 20 de maig queda prohibida la fabricació, distribució i venda de cap marca de tabac amb mentol, tant a Espanya com a la resta de la Unió Europea. Tal com recorda en una nota el Ministeri de Sanitat, la norma va entrar en vigor el 19 de maig de 2014, i no ha estat fins ara quan s'ha prohibit aquest tipus de producte. 

La prohibició de la comercialització d'aquest tipus de tabac té una explicació molt clara, i és que aquesta varietat de gustos i aromes característics pot atraure a la gent, especialment als joves, a fumar. Això, però, només afectarà als cigarrets convencionals i al tabac de 'liar', no al tabac de sabors utilitzats per les conegudes pipes d'aigua o 'catximbes', ni tampoc al tabac escalfat o als cigarrets electrònics. 

El Ministeri de Sanitat, juntament amb l'entitat 'Taula de Tabac', formada per cultivadors, marques i estancs, han anunciat que aquesta varietat de tabac suposa una quota de mercat del 3% a Espanya, a excepció de Canàries, que arriba fins a un 10%.

L'incompliment d'aquesta nova norma que prohibeix la comercialització del tabac mentolat podria suposar una sanció d'entre 600 i 10.000 euros, segons informa 'El País'. 

Increment de l'atractiu del producte

Segons el Ministeri de Sanitat, el mentol inclòs en aquest producte serveix per emmascarar el gust amarg del tabac, a més a més de tenir un efecte anestèsic i contenir propietats descongestionants i refrescants

El mentol també té un efecte dilatador dels alvèols pulmonars, cosa que provoca una absorció més ràpida de la nicotina, la qual té un gran efecte addictiu. «Aquests gustos i aromes incrementen l'atractiu del producte i existeix la falsa percepció que són més saludables o menys nocius que la resta de cigarrets. Alguns opten per aquesta alternativa en lloc de deixar-ho definitivament, cosa que incideix negativament en la seva salut i qualitat de vida», manifestava Sanitat. 

Va arribar a Espanya als anys 60

Segons explica Miguel Luengo, directiu durant gairebé 30 anys en empreses del sector, aquest tipus de tabac va néixer als anys 20 als Estats Units i no va ser fins als anys 60 quan va arribar a Espanya. Aquest, només es podia vendre com un article sota llicència o bé a través d'importacions, cosa que feia pujar el preu del producte. 

«A Espanya sempre ha estat poc rellevant, al contrari que en altres països com Alemanya o Finlàndia -en aquest últim han arribat a suposar el 15% del mercat-. Encara que en els últims anys l'arribada de les càpsules en els filtres ha estat una innovació que va ressuscitar la categoria», explicava Luengo.

Els propietaris d'estancs de la Unió Europea van demanar posposar aquesta normativa, ja que la crisi sanitària per la Covid-19 no ha permès que es desfacin de tot aquest tabac que ja tenien en estoc i suposarà una pèrdua de diners perquè no el podran vendre, petició que Brussel·les ha denegat.


Comentaris

envia el comentari