YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L'escola s'adapta a la pandèmia: les recomanacions d'Educació per al retorn

L'assistència dels alumnes serà voluntaria

Una alumna caminant pel passadís d'un centre escolar
S'ha detectat un cas de tubercolosi pulmonar en un centre escolar de Barcelona | Pixabay

En les darreres hores ha transcendit públicament el document en què el Departament d'Educació proposa al Procicat el pla de desconfinament per als centres educatius a Catalunya. El fitxer, de disset pàgines, regeix com serà el retorn a les aules a partir de la fase 2 i quines seran les normes que caldrà acomplir-hi. A més, també recull les línies generals sobre com serà el curs 2020-2021.

La 'nova normalitat' a les escoles de Catalunya, en deu claus

El document és extens i el conseller del ram, Josep Bargalló, l'explicarà en detall en una convocatòria de premsa prevista per aquest dimecres a dos quarts d'una del migdia. Amb tot, aquests són els deu trets més importants d'una nova etapa a les escoles de Catalunya. Els centres s'adapten a la pandèmia.

  1. Les escoles públiques i concertades reobriran quan la regió sanitària on s'ubiquin es trobi en fase 2. Les primeres regions on es retornarà a les aules seran el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, on la tornada serà l'1 de juny, set dies més tard d'entrar en fase 2, per donar més marge als centres. Malgrat això, se seguirà duent a terme la docència telemàtica. Les escoles privades podran decidir obrir o continuar amb el tancament.
  2. No hi haurà servei de menjador i el transport escolar serà molt puntual, per a casos específics, als quals s'aplicaran les mesures de seguretat del transport públic.
  3. Els tres objectius de la reobertura, segons el document, són: El suport lectiu i d'orientació als alumnes de final d'etapa, l'acompanyament tutorial i emocional i la previsió i programació del curs 2020-2021 a cada centre.
  4. S'autoritzarà l'obertura de les llars d'infants amb grups màxims de 5 nens, i en cap cas de 0-1 anys, el col·lectiu de més risc. Es prioritzaran els infants els pares dels quals hagin de fer treball presencial de manera inflexible. Caldrà que s'adeqüin els espais de les llars.
  5. Educació presencial voluntària en grups màxims de 13 per als alumnes de Primària. Per al segon cicle infantil (parvulari), acollida per a aquells nens de famílies els progenitors de les quals, per motius laborals i professionals, hagin de realitzar treball presencial sense possibilitat de flexibilitzar-lo, en grups d’un màxim de 13 alumnes i en horari de 9 a 13 hores.
  6. Educació presencial voluntària en grups màxims de 15 per als alumnes de Secundària per a alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE).
  7. Queda a l'aire la reobertura de les escoles d'educació especial: la seva reobertura en fase 2 presenta moltes dificultats.
  8. De cara al curs 2020-2021, el Departament d'Educació donarà indicacions la primera setmana de juny i els centres hauran de presentar un pla de contingència amb noves fórmules que garanteixin la màxima presencialitat, alternatives d'atenció telemàtica i com s'actuarà en cas de rebrot.
  9. Requisits per a l'assistència a classe: Absència de simptomatologia, manca de contactes amb positius o sospitosos i calendari vacunal al dia. En el cas del personal docent i no docent, no podran assistir-hi professionals de més de  60 anys o malalts crònics, com hipertensió arterial, diabetis, problemes cardíacs, pulmonars, hepàtics o renals, les immunodeficiències i les dones embarassades. Als centres caldrà mantenir una distància d'entre un metre i mig i dos metres.
  10. Es recomanen constants rentats de mans entre els alumnes, en diversos moments de la jornada lectiva, però com a mínim un cop cada 2 hores. També es recomana que els centres situïn a les aules dispensadors de solució hidroalcohòlica. Les aules s'hauran de ventilar abans de l'entrada i la sortida dels infants i un mínim de 3 cops al dia durant 10 minuts, i els centres s'hauran de sotmetre a desinfecció. Els adults hauran de dur mascareta i s'estableix quina han de dur els nens si en volen portar, tot i que no cal.

Comentaris

envia el comentari