|
En les darreres hores ha transcendit públicament el document en què el Departament d'Educació proposa al Procicat el pla de desconfinament per als centres educatius a Catalunya. El fitxer, de disset pàgines, regeix com serà el retorn a les aules a partir de la fase 2 i quines seran les normes que caldrà acomplir-hi. A més, també recull les línies generals sobre com serà el curs 2020-2021.
La 'nova normalitat' a les escoles de Catalunya, en deu claus
El document és extens i el conseller del ram, Josep Bargalló, l'explicarà en detall en una convocatòria de premsa prevista per aquest dimecres a dos quarts d'una del migdia. Amb tot, aquests són els deu trets més importants d'una nova etapa a les escoles de Catalunya. Els centres s'adapten a la pandèmia.
- Les escoles públiques i concertades reobriran quan la regió sanitària on s'ubiquin es trobi en fase 2. Les primeres regions on es retornarà a les aules seran el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, on la tornada serà l'1 de juny, set dies més tard d'entrar en fase 2, per donar més marge als centres. Malgrat això, se seguirà duent a terme la docència telemàtica. Les escoles privades podran decidir obrir o continuar amb el tancament.
- No hi haurà servei de menjador i el transport escolar serà molt puntual, per a casos específics, als quals s'aplicaran les mesures de seguretat del transport públic.
- Els tres objectius de la reobertura, segons el document, són: El suport lectiu i d'orientació als alumnes de final d'etapa, l'acompanyament tutorial i emocional i la previsió i programació del curs 2020-2021 a cada centre.
- S'autoritzarà l'obertura de les llars d'infants amb grups màxims de 5 nens, i en cap cas de 0-1 anys, el col·lectiu de més risc. Es prioritzaran els infants els pares dels quals hagin de fer treball presencial de manera inflexible. Caldrà que s'adeqüin els espais de les llars.
- Educació presencial voluntària en grups màxims de 13 per als alumnes de Primària. Per al segon cicle infantil (parvulari), acollida per a aquells nens de famílies els progenitors de les quals, per motius laborals i professionals, hagin de realitzar treball presencial sense possibilitat de flexibilitzar-lo, en grups d’un màxim de 13 alumnes i en horari de 9 a 13 hores.
- Educació presencial voluntària en grups màxims de 15 per als alumnes de Secundària per a alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE).
- Queda a l'aire la reobertura de les escoles d'educació especial: la seva reobertura en fase 2 presenta moltes dificultats.
- De cara al curs 2020-2021, el Departament d'Educació donarà indicacions la primera setmana de juny i els centres hauran de presentar un pla de contingència amb noves fórmules que garanteixin la màxima presencialitat, alternatives d'atenció telemàtica i com s'actuarà en cas de rebrot.
- Requisits per a l'assistència a classe: Absència de simptomatologia, manca de contactes amb positius o sospitosos i calendari vacunal al dia. En el cas del personal docent i no docent, no podran assistir-hi professionals de més de 60 anys o malalts crònics, com hipertensió arterial, diabetis, problemes cardíacs, pulmonars, hepàtics o renals, les immunodeficiències i les dones embarassades. Als centres caldrà mantenir una distància d'entre un metre i mig i dos metres.
- Es recomanen constants rentats de mans entre els alumnes, en diversos moments de la jornada lectiva, però com a mínim un cop cada 2 hores. També es recomana que els centres situïn a les aules dispensadors de solució hidroalcohòlica. Les aules s'hauran de ventilar abans de l'entrada i la sortida dels infants i un mínim de 3 cops al dia durant 10 minuts, i els centres s'hauran de sotmetre a desinfecció. Els adults hauran de dur mascareta i s'estableix quina han de dur els nens si en volen portar, tot i que no cal.