L'Organització Mundial de Salut (OMS) ha alertat que ruixar o fumigar objectes, superfícies, espais interiors o carrers no elimina el coronavirus i, a més, suposar un risc sanitari per a les persones. En un informe publicat, l'OMS assegura que «no es recomana el ruixat o la fumigació» d'espais exteriors, com a carrers o mercats, per a matar al virus causant de la Covid-19 o altres patògens, perquè «l'acció del desinfectant es veu anul·lada per la brutícia».
Així mateix, el text de l'organisme ha manifestat que «ni tan sols en absència de matèries orgàniques, és poc probable que el ruixat químic cobreixi correctament totes les superfícies durant el temps de contacte necessari per a desactivar als agents patògens». A més, l'OMS ha recordat que «els carrers no són considerats reservoris d'infecció de la Covid-19», alhora que ha assenyalat que «ruixar desinfectant, fins i tot en l'exterior, pot ser perillós per a la salut humana».
Netejar amb un drap directament la superfície
L'OMS tampoc recomana el ruixat de desinfectant per eliminar el coronavirus en espais tancats. Segons l'organisme, un estudi recent revela que el ruixat dins dels edificis no és eficaç si no es fa directament. Així, l'organització recomana que la neteja en habitatges o establiments es faci amb «un drap o una tovalloleta» impregnada amb lleixiu o alcohol, ja que ruixar amb esprai no assegura arribar a tots els punts i racons amagats.
Entre les recomanacions que fa l'OMS, assenyala que s'han de netejar aigüeres, lavabos i banys, llums, mobles, fogons, baranes d'escales o de llits, manetes de portes i finestres, marbres o taulells de fusta de cuina, terres, finestres, parets, aparells electrònics, teclats i qualsevol altra superfície on es treballi o s'hi faci activitat.
L'OMS diu que no hi ha evidència de contagi tocant objectes
El virus SARS-CoV-2, que ja ha causat més de 300.000 morts des que va aparèixer a finals de desembre a la Xina, pot posar-se en superfícies i objectes, però de moment no hi ha cap informació precisa sobre quant temps continua sent infecciós el virus en les diferents superfícies.
Per això, l'OMS ha explicat que no hi ha evidència de contagi en el contacte amb objectes i superfícies, malgrat que alguns estudis asseguren el contrari. En aquest sentit, l'organisme ha explicat que aquestes investigacions estan fetes en laboratori i en condicions òptimes per a la supervivència del virus.