Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos metges atenent un pacient de coronavirus a l'hospital trueta, 18/04/2020

Més de la meitat dels malalts de coronavirus que perden l'olfacten no el recuperen en superar la infecció

Ho revela un estudi del que ha informat el neuròleg de l'Hospital del Mar, Miguel Ángel Rubio, en una entrevista

Dos metges atenent un pacient de coronavirus a l'hospital trueta, 18/04/2020
El coronavirus deixa seqüeles en aquelles persones que han patit la infecció. | CatalunyaDiari.cat

Un estudi recent sobre les seqüeles del coronavirus revela que més de la meitat dels malalts de la Covid-19 que perden l'olfacte no el recuperen un cop passada la malaltia. Ho ha explicat a RAC 1 el responsable de la Unitat de Patologia Neuromuscular de l’Hospital del Mar, Miguel Ángel Rubio. En aquest sentit, Rubio ha comentat que «l’anòsmia, la pèrdua d’olfacte, s’ha associat a un percentatge important de casos de detecció per coronavirus. Però en un estudi multicèntric a escala europea amb més de 400 malalts s’ha vist que només el 44% dels casos el recupera».

Aquesta, però, no és l'única seqüela que deixa la malaltia, ja que diferents investigacions han constatat efecte sobre els ronyons, el fetge, la musculatura, els pulmons o el sentit del gust. En aquest sentit, el cap del Servei de Pneumologia del mateix hospital, Joaquim Gea, ha assenyalat al citat mitjà que el coronavirus deixa «cicatrius importants al pulmó», que s'ha diagnosticat en dos de cada cinc pacient greus ingressat a l'UCI.

Joaquim Gea ha explicat que «estem veient seqüeles radiològiques i clíniques importants, sobretot en pacients en estat greu que han estat a l’UCI però també en pacients més lleus». Segons el pneumòleg, un 40% dels pacients que passen per cures intensives en pateixen, mentre que el percentatge baixa en els quadres més lleus de la malaltia.

Seqüeles en l'aparell motor

Entre les seqüeles detectades en pacients que han patit el coronavirus, destaquen les que afecten l'aparell motor. Segons el doctor Rubio, s'ha descobert una associació entre la Síndrome de Guillain-Barré i la infecció per coronavirus.

Miquel Ángel Rubio ha manifestat que «alguns pacients es recuperen, però a la majoria els pot deixar importants seqüeles motores. Poden haver de necessitar ajuda per moure’s, per bellugar els braços, per poder manipular estris, etc.».