YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

La greu contaminació que genera el turista a Barcelona

Un estudi conclou que l’impacte ambiental diari d’un visitant a la capital catalana és equivalent a 4 anys seguits d’una bombeta encesa. El transport en avió és el principal agreujant

Imatge de turistes al Parc Güell a Barcelona
Imatge de turistes al Parc Güell a Barcelona | CEDIDA

Que el turisme implica una contaminació afegida a les ciutats ja ho sabíem, però ara un estudi concreta amb dades aquest impacte a Barcelona. La xifra més espectacular és sens dubte la que posa al mateix nivell l’impacte ambiental d’un sol turista a la capital catalana a nivell d’emissions de CO² al que provoca una bombeta led de 6,4 watts encesa durant 4 anys seguits. 

Així ho determina l’estudi pioner de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) en col·laboració amb l’empresa Inèdit i a petició de l’ajuntament de Barcelona i l’agència pública Barcelona Regional, publicat a la revista ‘Tourism Management’.

Segons aquesta investigació, la principal emissió de contaminació del turista és la manera en què arriba i marxa de la ciutat, és a dir, el transport, a més de la seva estada. L’avió és el principal problema, ja que significa el 95,6% de les emissions. Això fa molt més sostenible el turisme d’excursionisme. Es calcula que, cada dia, un sol turista emet uns 96,9 quilos de CO², equivalent a conduir un vehicle 410 quilòmetres sense parar.

La Rambla de Barcelona
La Rambla de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Quan més elitista és el turista, més contamina

Segons l’estudi, el nivell econòmic del turista també influeix molt en el grau de contaminació, ja que els allotjaments cars impliquen unes emissions molt més elevades. Per exemple, un hotel de 5 estrelles genera 7,5 vegades més emissions que una pensió, hostal o alberg. En total, els hotels causen el 70,5% de les emissions i els apartaments turístics el 25,3%.

Pel que fa al transport, un bus o autocar turístic genera 1,5 vegades més d’emissions i la participació a una fira o congrés 6 vegades més. En canvi, no són gens rellevants els residus, la restauració o el comerç generats o utilitzats pel turista. En total, l’activitat turística a Barcelona genera més de 9,5 milions de tones de CO² a l’any. Una xifra equivalent a la que generaria un cotxe si fes poc més de 1.000 voltes al voltant de la Terra.

Barcelona rep cada any uns 33 milions de visites anuals entre turistes i excursionistes, dada que la converteix en la 12ª ciutat més visitada del món i la 4ª d’Europa. El turisme domèstic representa tan sols un 3,3% del total i un 3% de les emissions.

El bus turístic de Barcelona és molt concorregut
El bus turístic de Barcelona és molt concorregut | bus turístic

Mesures per reduir l’impacte contaminant del turisme

Segons els experts de l’estudi, una de les mesures per reduir l’impacte contaminant del turisme seria promoure la compensació d’emissions de gasos associades als viatges en avió. Pel que fa a l’ajuntament, es proposa que es promoguin els viatges en transport públic en lloc de busos o autocars turístics, així com transformar la flota de taxis en elèctrics o híbrids.

A nivell d’allotjament, es proposa una col·laboració amb aquest sector per conscienciar sobre el seu impacte de CO² i com ser més eficients, cosa que, segons els investigadors, faria més competitius els hotels. En definitiva, l’objectiu és que aquestes dades s’utilitzin per definir polítiques i estratègies per reduir la contaminació turística.

  • També et pot interessar: Catalunya és la segona regió amb més turisme d’Europa


Comentaris

envia el comentari