Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Continua l’estat d’alarma als pantans de Riudecanyes i Siurana

La manca de pluja provoca que els dos embassaments tinguin un nivell inferior al 30% de la seva capacitat, clarament per sota de la mitjana dels pantans catalans

Imatge d'arxiu del pantà de Siurana | Josep Martí

 

Els pantans de Riudecanyes i Siurana continuen en una situació força preocupant i alarmant. La manca de pluja ha provocat que a dia 2 d’octubre, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, els dos embassaments tinguin un nivell inferior al 30%, clarament per sota de la mitjana dels pantans de les conques internes  que apleguen un nivell del 56,57%. Una vegada superada l’estació més càlida i més seca de l’any caldrà veure si les precipitacions  que han de caure en les properes setmanes aconsegueixen revertir aquesta situació.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El cas del  pantà de Riudecanyes és, possiblement, el més greu juntament amb el dels Guiamets. Actualment, l’embassament conté a dia 2 d’octubre 1,04 hm³ sobre els 5,30 hm³ del volum total, és a dir, només un 19,53%. L’any passat la situació era una mica millor ja que el pantà tenia un nivell d’un 25,05% i aplegava 1,33 hm³ sobre els 5,30 hm³ del volum total. 

Pel que fa al pantà de Siurana, la situació és similar ja que l’embassament alberga només el 28,8% del total d’aigua  que pot embassar. El de Siurana és l’embassament amb major capacitat de la vegueria del Camp, amb tot, ara per ara conté la mateixa quantitat d’aigua que el pantà de Foix, el qual es troba quasi al màxim de la seva capacitat, amb entre 3 i 4 hm³.

Imatge d'arxiu del pantà de Riudecanyes | Jaume Alegre

Riudecanyes i Siurana, per sota de la mitjana catalana

Actualment, les reserves d’aigua de les conques internes de Catalunya es troben a un nivell de mitjana del 56,57%. Cal recordar que aquest conjunt de pantans està format per: Darnius Boadella (Darnius), Sau (Vilanova de Sau), Susqueda (Osor), la Baells (Cercs), la Llosa del Cavall (Navès), Sant Ponç (Clariana de Cardener), Foix (Castellet i la Gornal), Siurana (Cornudella de Montsant) i Riudecanyes. Ara fa un any, les conques internes registraven una mitjana d’un 83,48% de la seva capacitat, una xifra clarament superior a l’actual. 

Pel que fa a les conques que pertanyen a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre els resultats són encara menys optimistes, amb una proporció del 47,31% quan fa un any era d’un 76,71%. El pantà de Guiamets és el que té una situació més alarmant amb tan sols un 9,23% del seu nivell mentre que el que està més ple és el de Terradets amb un 93,29%.

Pendents de les pluges de la tardor

Després de passar un estiu calorós i molt sec caldrà veure si les  precipitacions de la tardor  ajuden a revertir aquesta situació. Ara, s’encaren els mesos que corresponen a l’estació de l’any més plujosa a les comarques tarragonines. Durant els mesos de setembre i fins al novembre, amb la temperatura de l’aigua del mar encara força elevada, és probable que es produeixin episodis de temporal amb pluges continuades. Ara bé, haurien de ser registres de pluja suficientment elevats com per recuperar els nivells d’anys anteriors.