Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un home fent servir el seu ordinador

Si la teva contrasenya apareix al llistat de la Guàrdia Civil, has de canviar-la ja

La Guàrdia Civil adverteix del perill que té posar-ho tan fàcil als delinqüents

La Guàrdia Civil ha publicat una llista a les xarxes socials amb les contrasenyes més comunes i que, per tant, resulten menys segures. De fet, si resulta que les teves claus apareixen en aquesta classificació, el més convenient seria canviar-les com més aviat millor. I és que el temor que algú pugui piratejar-te sempre és present.

«La contrasenya del teu dispositiu és 123456? Enhorabona! Has guanyat el premi al més original», indiquen des de l'Institut Armat a Twitter. Continuen dient que el premi disponible és «tenir la possibilitat de canviar-la abans que et hackegin».

Gairebé sempre optem per combinacions senzilles, de les quals ens puguem acordar amb facilitat. Tanmateix, els experts recomanen evitar l'ús de paraules curtes, noms propis, llocs o dates de naixement.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quines són les contrasenyes més freqüents?

La contrasenya que més es repeteix al llistat de la Guàrdia Civil és 123456, seguit a continuació per password. És més, totes dues es mantenen a les dues primeres places des del 2014.

El tercer lloc serà per a la combinació 12345678, mentre que el quart ho ocupa qwerty. El següent serà una combinació senzilla com a 12345. La sisena plaça va per a 123456789 i la setena per a football.

Foto d'una persona amb un ordinador portàtil i un mòbil
Recomanen canviar les contrasenyes dels comptes amb una certa regularitat | GETTY IMAGES

Com es pot comprovar, la majoria d'usuaris es decanten pels números, però sense resultar massa originals. 1234 i 1234567 es troben en la posició vuitena i novena, mentre que en la desena es localitza baseball.

Recomanacions per triar una contrasenya segura

Trobar una contrasenya segura és molt important avui dia. Al correu electrònic, la banca en línia, el mòbil, les intranets de les empreses o les plataformes de 'streaming' ens exigiran unes credencials per entrar. Per a molta gent és complicat recordar-les totes, per la qual cosa s'acaba utilitzant gairebé sempre les mateixes o termes molt simples.

Però, no obstant això, hi ha una sèrie de detalls que cal tenir en compte a l'hora d'establir unes claus d'accés. En primer lloc, cal crear-ne una que tingui almenys deu caràcters i que inclogui minúscules, majúscules, números o símbols.

Així mateix, evita fer servir termes del diccionari o vinculats amb les teves dades personals, com ara el nom, el número de mòbil o la data de naixement. Sí, perquè resulten combinacions molt senzilles de trencar, ja que es tracten de dades de caràcter públic en molts casos i qualsevol podria tenir-hi accés.

Una de les propostes dels experts, com recull el bloc de la Universitat Oberta de Catalunya, implica recórrer a una sèrie de trucs. Per exemple, una de les opcions seria incloure les inicials de paraules d'una frase o títol, o incorporar un símbol especial al final de la contrasenya.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Cal evitar les combinacions molt curtes o senzilles perquè no accedeixin als nostres comptes | Getty Images

Una altra solució que cal tenir en compte consistiria a reemplaçar les lletres vocals d'un terme per números. D'altra banda, es recomana modificar les claus de tant en tant.

Quan hi hagi un atac informàtic en alguna web o adverteixin de l'inici de sessió d'un dels nostres comptes, potser seria un bon moment. Això sí, descarta el fet de fer servir la mateixa contrasenya per a tots els perfils.

Cal dir que cada cop hi ha més aplicacions i pàgines web que compten amb el doble factor d'autenticació o verificació en dos passos. Això suposa que després d'introduir la contrasenya hi hagi un segon procés d'identificació. En general ens faran arribar per SMS un codi que caldrà emplenar després de la clau d'accés.

Una altra possibilitat és recórrer a la biometria. Un bon exemple podria ser desbloquejar o obrir aplicacions mòbils amb el reconeixement facial o l'empremta dactilar.

Finalment, recomanen que no es guardin les contrasenyes a la memòria cau del navegador. Sobretot quan es tracti d'un ordinador o dispositiu que no resulti d'ús personal.