Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de Pedro Sánchez.

Tornen a pujar els salaris a Espanya: els diners que es cobraran d'aquí a 2025

El pacte per la pujada de sous implica augmentar-los un 4% el 2023, i un 3% el 2024 i 2025

Llum verda per a la pujada de sous a l'Estat espanyol. Els sindicats i la patronal ultimen un acord per augmentar els salaris en el marc de la negociació de l'acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva, l'AENC, on s'emmarquen els convenis. 

Segons avança la Cadena SER, el pacte implica incrementar-los un 4% el 2023 i un 3% el 2024 i el 2025

Llum verda a la pujada de sous 

Els agents socials han desbloquejat la negociació amb aquest acord per a tres anys d'increments salarials que, segons la SER, inclou una clàusula de revisió anual en funció de l'evolució de preus, que podria suposar un augment addicional de fins a l'1%. El pacte haurà de ser ratificat pels òrgans de direcció de CCOO, UGT i CEOE.

La patronal té una reunió extraordinària de la Junta Directiva dilluns per abordar-ho. La negociació de l'AENC fa més d'un any que s'allarga i el govern espanyol havia instat reiteradament els agents socials, en especial a la patronal, a desbloquejar-ho.

Un acord molt celebrat pels sindicats

Els sindicats van posar un ultimàtum amb motiu de la mobilització de l'1 de maig, el Dia del Treballador. La patronal feia setmanes que defugia de la proposta dels sindicats de pujar els salaris per a millorar la situació dels treballadors. En el rerefons, hi tenim la crisi econòmica i la pujada dels preus.

La resposta de la patronal va ser l'establiment de dues condicions abans de pujar els salaris: baixar les cotitzacions i baixar els impostos. Finalment, la patronal ha cedit i s'avé a un acord que suposarà una millor salarial per a molts treballadors.

L'acord implica la recomanació de les patronals CEOE i Cepyme i dels sindicats UGT i COO per a negociar els convenis col·lectius. En aquests convenis s'abordarà la pujada salarial.

Altres millores laborals

L'acord que s'acaba d'anunciar és de vital importància perquè desbloqueja la negociació de l'Acord Estatal de Negociació Col·lectiva (AENC). Ara caldrà tancar els darrers serrells sobre les quantitats exactes de la pujada, que estarà sobre el 10%. Però a més, l'acord contempla altres millores laborals.

En l'acord s'apel·la a la negociació de la jornada laboral, els contractes i la seguretat en el marc de la negociació col·lectiva. Les converses seguiran en els pròxims dies, però des de la negociació donen per tancat l'acord salarial. Una notícia important sens dubte, en plena crisi econòmica i de preus.