Des del passat mes de gener el coronavirus és el protagonista de les portades de tots els diaris. Aquest dimecres, 'El Mundo' ha afegit amb el titular «He entès que no sempre guanyaré a la mort», una imatge d'un home difunt en un pis de València, fet que ha generat molta controvèrsia entre la població.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
«Un mort, asfixies, un ancià que es nega a anar a l'hospital... 'El Mundo' viu una jornada d'urgències amb una metgessa del SAMU a València», és el subtítol de la notícia, on d'alguna manera justifiquen que el que apareix a la imatge és una de les moltes situacions que es troben els metges del SAMU (Serveis d'Assistència Mèdica d'Urgència) durant aquests dies.
Imatges de persones difuntes
L'aparició de persones difuntes o ferides en les fotografies dels diaris sempre ha estat un tema de debat entre la ciutadania. Alguns, com és el cas de l'advocat i exdirector de la revista Mongolia, Gonzalo Boye, no consideren que sigui periodisme, i ho ha expressat a través del seu perfil de Twitter.
Algunos le llaman periodismo pero no lo es... pic.twitter.com/InbyRFMev7
— Gonzalo Boye (@boye_g) April 15, 2020
«Presa en un lloc privat... de ben segur que sense el consentiment del pacient», manifestava una usuaria de Twitter. Altres també mostraven la seva indignació respecte la fotografia: «És flipant! On queda la dignitat de les persones quan es presten a això només per vendre?».
Són moltes les persones que han denunciat la utilització d'aquest tipus de fotografies pels danys que poden generar en la sensibilitat dels lectors, a més a més de vulnerar els drets de les víctimes i dels seus familiars. Altres, però, ho defensen per tal de conscienciar a les persones sobre els problemes que es viuen, com és el cas dels refugiats, on també hi va haver una gran polèmica per la publicació d'una imatge on apareixia un nen ofegat a la platja.