YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Un convers de Castelló diu que Es-Satty era un «paranoic» en alerta constant per controlar la mesquita

Una altra de les persones properes a l'imam diu no recordar si els mostrava vídeos ni com els justificava la violència

Imatge d'Abdelbaki Es-Satty, cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils
Imatge de l'imam Es-Satty, cervell dels atemptats del 17-A. | Catalunya Diari

Un dels dos musulmans conversos propers a Abdelbaki Es-Satty quan era imam a Castelló de la Plana, Cristian R., l'ha definit com un «paranoic» en alerta constant per tenir el control de la mesquita. «Per ell qualsevol persona no musulmana mereixia morir», ha explicat, afegint que en diverses ocasions li va justificar atemptar a Espanya. El segon en declarar aquest dilluns al judici del 17-A ha estat un altre convers, Adrián F., que rebria la visita d'Es-Satty l'estiu del 2017 abans que aquest viatgés per darrer cop al Marroc abans dels atemptats.

En aquest sentit ha explicat que Es-Satty era el líder de la cèl·lula de Ripoll «no per manipulador sinó perquè era l'imam». Ha dit que no recorda si l'imam els mostrava vídeos o com els justificava la violència. Adrián F., que va acudir a la Guàrdia Civil després dels atemptats, ha explicat que va agafar confiança amb Es-Satty perquè li arreglava l'ordinador i l'escoltava perquè «pensava que en ser una persona que tenia l'Alcorà memoritzat, seria de coneixement».

Cal recordar, que el 2014, després de sortir de la presó, Abdelbaki Es-Satty, el líder de la cèl·lula de Ripoll, va ser imam a Castelló de Plana, on va adoctrinar a dos joves que aquest dilluns han declarat al judici del 17-A.

Entrar en un supermercat «i arrasar amb tot»

Segons ha declarat Cristian R., Es-Satty el va adoctrinar defensant els atemptats jihadistes i mostrant vídeos de propaganda de l'Estat Islàmic, però de mica en mica, ha dit, es va anar «desenganyant» i «allunyant» dels seus ensenyaments. En la seva declaració, ha assenyalat que li va explicar que havia tingut un company de pis que havia anat a Iraq a cometre un atemptat «matant a molta gent amb un camió», que volia fer una base foradant una muntanya amb una excavadora o que podien entrar en un supermercat «i arrasar amb tot». «A l'imam li semblava bé, ho explicava orgullós», ha dit en referir-se a la possibilitat de cometre atemptats.

En aquest sentit, ha dit que aquests plantejaments no li semblaven bé i per això se'n va anar distanciant. Quan l'imam va marxar de Castelló ha dit que van perdre el contacte. No va denunciar-ho perquè pensava que era «impossible» i no veia capaç a l'imam per portar-ho a la pràctica. «Si no fos així ho hagués denunciat segur», ha assegurat.

Un dels conversos sí que va mantenir relació estreta amb Es-Satty quan va marxar de Castelló

A diferència de Cristian R., Adrián F. sí que va mantenir la relació estreta amb Es-Satty quan aquest va marxar de Castelló, tant per telèfon com presencialment. Per exemple ha explicat que l'imam el va visitar el juliol del 2017 abans de marxar al Marroc. I que tres mesos abans de l'atemptat Younes Abouyaaqoub, Yousseff Aalla i Mohamed Hichamy van visitar-lo per entregar-li diners per fer caritat amb ell.

Adrián F. ha dit que eren «amics» i quan es va assabentar de l'explosió d'Alcanar per la televisió va trucar tant a l'imam com a Youssef Aalla per saber com estaven sense resposta. En diverses ocasions va estar al pis d'Alcanar, on ha dit que no va veure explosius.


Comentaris

envia el comentari