Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Convocada una mobilització contra l'«enterrament» del riu Siurana pel dissabte

La Plataforma pel riu Siurana denuncia una vegada més l'espoli de l'aigua del riu

Estat actual del pantà de Siurana
Estat actual del pantà de Siurana | Clàudia Bonet

 

La Plataforma pel riu Siurana ha convocat per aquest pròxim dissabte, 4 d'agost, una mobilització per presenciar «l'enterrament del riu Siurana», ja que s'ha programat el segon transvasament d'aquest estiu, quan el pantà, actualment, està en el 25% de la seva capacitat.

En aquest sentit, la manifestació en contra d'aquest acte i per denunciar una vegada més l'espoli de l'aigua del riu, es concentrarà a les set de la tarda a la Venta d'en Pubill. A més, es demana que es porti una creu negra i que la gent es vesteixi de dol.

Les conseqüències dels transvasaments del pantà de Siurana

Després d'haver-se fet ja un transvasament des del pantà de Siurana, actualment, només es compta amb el 25% de la seva capacitat, és a dir, amb 3 hectòmetres cúbics.  Amb la realització d'aquest segon transvasament, el qual està programat que sigui d'1 Hm3 el pantà es quedarà amb només 2 Hm3, el 17% de la seva capacitat.

En aquest sentit, la Plataforma recorda que es transvasava a Riudecanyes una mitjana anual del 90% de l'aigua que recull el pantà de Siurana. Aquest fet tenia unes conseqüències  que deixava el riu sec, els pous i els aqüífers estaven amb un baix nivell, a més els pobles i els pagesos tenien problemes de falta d'aigua.

Tanmateix, amb això, s'incomplia la normativa europea en matèria de cabal ecològic, fet que posava en risc un riu que té la màxima protecció ambiental, ja que forma part de la xarxa natura 2000, és zona d'especial protecció de les aus i és lloc d'interès comunitari.

La falta d'aigua compromet el projecte de desenvolupament sostenible del Priorat

Així doncs, la falta d'aigua al pantà de Siurana compromet el projecte de desenvolupament sostenible pel qual ha optat la comarca del Priorat, ja que el paisatge de la comarca opta a patrimoni mundial per la UNESCO. A més, el priorat s'ha adherit a la Carta Europea de Turisme Sostenible i ha estat pioner en la confecció de la carta de paisatge.

A més, el pla estratègic de desenvolupament de la comarca del Priorat assenyala la manca de recursos hídrics com un dels principals problemes del desenvolupament sostenible.

La Plataforma pel riu Siurana també recorda que el Camp de Tarragona ja té resolts els problemes d'aigua amb el 'mini' transvasament de l'Ebre, i que hi ha altres alternatives pel proveïment del Camp, amb menor impacte ambiental, ja que «el Priorat necessita l'aigua pel seu desenvolupament i per protegir un patrimoni i un paisatge natural únic».