Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'helicòpter del COPATE sobre el riu Segre

El COPATE exigeix a les hidroelèctriques que no entorpeixin els tractaments de la mosca negra

El Consorci difon entre la ciutadana com evitar a les llars acumulacions d'aigua on prolifera el mosquit tigre

L'helicòpter del COPATE sobre el riu Segre
El COPATE demana que es facilitin els cabals òptims | TarragonaDigital

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) tornen a exigir a les hidroelèctriques i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que facilitin els cabals òptims que marquen els criteris tècnics per fer els tractaments al riu contra la mosca negra.

A punt del tercer tractament, el COPATE lamenta que els mostrejos i tractaments estiguin condicionats les empreses i la CHE i que no es puguin dur a terme quan marquen els criteris tècnics. El Consorci ha presentat també una campanya ciutadana per evitar la proliferació del mosquit tigre, present al territori des del 2010. L'objectiu és que s'evitin a les llars i espais públics les acumulacions d'aigua quotidianes on es desenvolupa aquesta espècie.

El temporal va retardar el primer tractament contra la mosca negra a l'Ebre però per segona vegada en més d'una dècada es va poder aplicar a principis d'any, a l'hivern, com recomanen els tècnics. Els resultats van ser molt bons i els mostrejos posteriors no van detectar ni una sola larva. Però tot i que el COPATE ha resolt el problema del finançament i de les traves administratives que retardaven l'inici de la campanya les últimes temporades, el segon tractament que es va fer al riu fa quinze dies el van entorpir els gestors del cabal de l'Ebre, la CHE i les hidroelèctriques. «No el vam poder fer quan tècnicament corresponia ni quan volíem perquè el control de l'Ebre escapa de la nostra gestió. Vam estar tres i quatre setmanes insistint en la regulació del cabal del riu sense èxit», ha lamentat Alginet.

El president del Consorci ha criticat que els criteris de les hidroelèctriques per gestionar els embassaments no tinguin en compte els factors ambientals sinó que prioritzin la producció d'energia per «obtenir beneficis». «És un tema que ens preocupa i tornem a posar damunt la taula. No podem dependre dels interessos de les hidroelèctriques perquè no tenen en compte l'afectació de la mosca als municipis de ribera», ha plantejat Alginet. El president del COPATE ha advertit que l'últim tractament s'ha fet «al límit» i reitera que el cabal òptim per als mostrejos i el tractament és de 300 hectòmetres cúbics. «Demanen que ens deixin treballar en les condicions adients per fer la feina que vindrà. No volem que condicionants que són perfectament controlables influeixin en la gestió d'una plaga que de per si, depèn de molts altres factors», ha insistit.

El tercer tractament contra la mosca negra es farà la setmana que ve i el Consorci espera que el control del cabal del riu per part d'aquestes institucions i empreses no condicioni els criteris tècnics altre cop.

Campanya del mosquit tigre

Mentre els tractaments contra el mosquit en espais naturals del Delta ja ha arribat a 2.100 hectàrees de les 4.000 previstes, i pendents dels tractaments als arrossars que començaran per Sant Joan, el Consorci de Polítiques Ambientals també començarà els mostrejos del mosquit tigre que es fan a Ulldecona, la Sénia, Alcanar i la Ràpita. Ara bé, aquesta plaga que va arribar a les Terres de l'Ebre el 2010, quan es va detectar per primer cop, no es pot atacar amb tractaments aeris com les altres espècies i el COPATE ha preparat i presentat una campanya de conscienciació perquè els ciutadans entenguin que frenar la seva expansió està a les seves mans.

«El mosquit tigre el criem nosaltres mateixos dins de les cases. Es cria gairebé baix dels llits. Cal que s'associï a l'activitat humana. Quan reguem o tenim un plat sota el test de la planta, en aquells petits tolls d'aigua és on vol criar-se aquest mosquit», ha explicat Raül Escosa, director tècnic del COPATE. «És clau en aquesta lluita un simple gest: eliminar les aigües estancades a casa, on els mosquits tigre es fan adults», ha insistit Escosa. El lema de la campanya és «l'aigua que no aprofites tu, l'aprofita el mosquit» i se'n farà una important campanya de promoció a les xarxes i als mitjans de comunicació. «En la mesura que la gent faci aquest petit gest d'eliminar l'aigua, la persona i el seu entorn se'n veuran recompensats», ha animat el director tècnic.

L'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, Joan Castor Gonell, ha assenyalat que la campanya no vol «alarmar ningú», «la situació no és preocupant pel que fa al mosquit tigre a l'Ebre», però cal que la gent conegui què fer perquè no proliferi més. «Cal tenir cura a les llars, a les terrasses i als espais públics, com parcs o escoles, perquè per poca aigua que es dipositi, és suficient per generar les larves», ha apuntat. «El mosquit tigre és ja el nostre veí i no necessita gran infraestructura per criar-se. Només el pot combatre la gent a les seves cases i la campanya vol ser didàctica, senzilla i poc institucional perquè la gent la vegi molt útil», ha afegit Joan Alginet..