Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un guaita forestal

El COPATE reclama a la Generalitat que mantingui els punts de guaita a les Terres de l'Ebre

L'organisme recorda que la tecnologia pot complementar però no substituir la vigilància contra els incendis

Imatge d'arxiu d'un guaita forestal
Els guaites forestals, en contra del desmantellament de les torres de guaita | aj. de Querol

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) demanarà al Departament d'Interior que mantingui els punts de guaita per prevenir incendis forestals a les Terres de l'Ebre. La direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ha anunciat que tancarà els 47 punts de guaita del país perquè els considera obsolets i els substituirà per videocàmeres. «La tecnologia pot complementar la vigilància realitzada per part del guaita però no substituir-la. No podem escatimar recursos en la protecció del nostre entorn natural; a les Terres de l'Ebre tenim una gran extensió d'espais forestals i bona part d'aquesta superfície està protegida», ha declarat el president del COPATE, Joan Alginet.

A les Terres de l'Ebre, el principal punt de guaita és el del cim de Caro, però n'hi ha d'altres i tots estan ubicats en punts estratègics: el Negrell i el Tossal d'en Grilló al Port; Punta Alta a la serra de Pàndols; Cerro Gordo a la serra de Godall; la Creu de Santos a la serra de Cardó i la serra de Llaveria. Durant dècades, segons recorda el COPATE, els guaites forestals de les Terres de l'Ebre han identificat qualsevol columna de fum i han detectat rebrots d'un incendi, a més la qualitat de les seues observacions permet distingir si es tracta d'una crema controlada o no.

La petició de l'organisme intercomarcal s'afegeix a la de l'Ajuntament de Roquetes que dies enrere va mostrar la seua oposició al tancament dels punts de guaita i el seu desacord amb la situació de precarietat laboral del personal de la categoria de guaita forestal. A les Terres de l'Ebre hi ha 9 guaites.